2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ne beszéljetek, ne habozzatok, hanem öljetek”

2016. július 23., szombat 08:00, frissítve: vasárnap 09:13

Egy 18 éves, iráni származású német állampolgár lövöldözött tegnap a müncheni bevásárlóközpontban, 9-en haltak meg, a támadó öngyilkos lett. A német rendőrség és a német kancelláriaminiszter szerint fennáll a terrorgyanú, iszlamista szálat azonban egyelőre nem találtak a támadónál. A bajor fővárosban szükségállapotot hirdettek a péntek kora esti lövöldözés után.

Egy halott feküdt letakarva egy müncheni bevásárlóközpont előtt: péntek este Münchent is elérte a terrorhullám, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak a mostani vérengzés mögött.

A müncheni rendőrség szerint akut terrorveszély van a bajor fővárosban. A támadást több fegyveres követhette el, puskákkal. Az egyik szemtanú egy müncheni lapnak arról számolt be, hogy látta amint egy férfit fejbe, egyet pedig közvetlen közelről hasba lőttek.

Német vagyok!
Német vagyok, itt születtem – ezt kiabálta a támadó azon a videofelvételen, amelyet a Bild tett közzé a müncheni terrortámadásról. A videó hitelességét egyelőre nem erősítették meg. Német lapok szerint az egyik szemtanú a támadót szidja és külföldi származására utal. A videó végén lövések dördülnek el, többen sikoltozni kezdenek, a felvételt készítő férfi pedig fedezéket keres a lakása erkélyén.

 

Az első lövések egy gyorsétteremnél dördültek el a bevásárlóközpontban.

Az egyik amatőr felvételen az látható, ahogy egy fegyveres kilép a gyorsétteremből, majd tüzet nyit a járókelőkre, akik menekülni kezdenek.

Számos ember a bevásárlóközpontban rekedt.

„A feleségem hívott és mondta, hogy hirtelen bezárták az összes ajtót, mert lövéseket hallottak, és mindenki egy biztonságos helyre menekült. Nem tud többet ennél, de hallotta a lövéseket” – mondta egy férfi.

Sokan még mindig keresik a szeretteiket, és telefonon próbálják bátorítani őket.

Folyamatosan küldöm az üzeneteket a feleségemnek, szeretném tudni, hol van. Egyetlen dolgot próbáltam elmondani neki: ha valaki megpróbál betörni a szobába, ne ijedjetek meg: semmit sem veszíthettek. Ha nem rendőrök, hanem terroristák, rájuk kell támadnotok. Ne várjatok, ne beszéljetek, ne habozzatok, hanem öljetek.

A münchenieket sokkolták a történtek.

„Tehetetlennek érzem magam. Még soha nem éltem át ilyet. Nagyon félelmetes” – mondta egy helyi lakos.

A terrortámadásnak számos halálos áldozata van, több sérültet, köztük gyerekeket is kórházba szállítottak.

A tetteseket még keresik, sajtóhírek szerint az egyikük főbe lőtte magát.

A hatóságok teljes egészében leállították a müncheni közlekedést. A lakosokat arra kérték, hogy ne hagyják el a házukat, az üzleteket és az irodaházakat lezárták. A főpályaudvart kiürítették, a Münchenbe tartó vonatokat pedig átirányították más városokba. A város felett helikopterek köröznek mesterlövészekkel.

Egy, a Hír Televíziónak nyilatkozó magyar nő éppen München belvárosában volt, amikor a támadás történt.

„Egyszerre megszólaltak a telefonok, és utána azonnal a tévében láttuk, a futószalagon megjelent, hogy az Olimpia Centrumban, Münchenben lövöldözés történt. Láthattuk a tettest is, sorozatlövést adott le, legalább 10-15-öt adott le itten. (…) Leállítottak a közlekedést, a metró sem jár, felkérték a lakosokat, hogy ne mozduljanak ki, maradjanak védett helyen” – így Kalló Lengyel Katalin.

Az amerikai kormány már részvétét fejezte ki, Barack Obama amerikai elnök pedig segítséget ajánlott fel a német kormánynak.

„Németország az egyik legközelebbi szövetségesünk, így minden támogatást megadunk a helyzet kezeléséhez. Mint az elmúlt hetekben is mondtam, ez is egy emlékeztető, hogy milyen fontos megőriznünk a az életmódunkat, a szabadságunkat, a lehetőséget arra, hogy felneveljük a gyermekeinket” – közölte Barack Obama.

Németországban a hét elején már történt egy terrorcselekmény: akkor egy afgán menedékkérő késelt meg öt utast egy vonatban Würzburgnál. A tettes, akit a hatóságok lelőttek, az Iszlám Állam követőjének vallotta magát. Őt egyébként a magyar hatóságok regisztrálták 2015 júniusában. Mivel kísérő nélküli fiatalkorúként érkezett, Fótra került, ahonnan egy nap után megszökött.

Nem tudnak magyar érintettről

A magyar külügy nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a müncheni lövöldözésnek. A tárca szóvivője híradónknak azt mondta: pénteken 30 magyar állampolgár jelentkezett konzuli védelemért. Menczer Tamás hozzátette: a magyar főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a bajor hatóságokkal. A külügy azt javasolja a Münchenbe készülő magyaroknak, hogy halasszák el útjukat.

Részvétét fejezte ki Áder János

Táviratban fejezte ki részvétét Áder János köztársasági elnök Joachim Gauck német szövetségi elnöknek a müncheni fegyveres támadás után. Az államfő azt írta: megrendüléssel értesült a terrortámadásról, és együttérzését fejezte ki az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak.

Még nem tudni, hogy iszlamisták voltak-e

Egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy iszlamisták által elkövetett terrormerényletről van szó – nyilatkozta a Hír TV-nek Kaiser Ferenc. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a franciaországi merényletek és a hétfői afgán fiatal által elkövetett támadás után a hatóságok számíthattak újabb támadásra. Erre szerinte abból lehet következtetni, hogy a rendőri erők néhány perc alatt kiértek a helyszínre.

„(...) csak a tavalyi évben több mint egymillió, döntő többségében muszlim menekült érkezett az országba, megbecsülhetetlen, hogy ezekből mennyit küldhetett direktben az Iszlám Állam azért, hogy támadást kövessen el, és nem is kellett feltétlenül így beküldeni őket, hiszen csodát váró emberek, ugye, a valóság azért nem egészen az, amit elképzeltek, sem a képzettségük, sem a nyelvtudásuk nem igazán teszi őket alkalmassá, hogy olyan munkát végezzenek, amilyet ők kitaláltak maguknak, ott is érhetik olyan hatások a migránsokat, hogy ott döntenek terrormerénylet elkövetése mellett. Nem biztos egyébként, az információk alapján nem biztos az iszlamista szál (...)” – vélte Kaiser Ferenc.

Nem éreztek semmit

Nem volt különleges biztonsági intézkedés a müncheni reptéren a támadás után. Zavartalanul közlekedett minden Münchenből Budapestre tartó járat. A Liszt Ferenc repülőtérre érkező utasok a Hír Televíziónak azt mondták, semmit nem érzékeltek a müncheni támadásból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!