2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Navalnijt kiengedték a börtönből, majd ismét őrizetbe vették

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz politikust, alighogy hétfőn kiengedték egy moszkvai különleges fogva tartási központból, ahol éppen letöltötte 30 napos adminisztratív letartóztatását a nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

  • Navalnijt kiengedték a börtönből, majd ismét őrizetbe vették

Navalnij egyik politikai szövetségese, Leonyid Volkov a Twitteren azt írta, hogy az ellenzéki aktivistát most hasonló címen vették ismét őrizetbe, de ezúttal azzal a kitétellel, hogy a megmozdulások egészségi vagy anyagi kárt okoztak. Volkov az Interfax hírügynökség szerint kijelentette, az eljárást a szeptember 9-én a nyugdíjkorhatár emelése ellen megtartott megmozdulások miatt kezdeményezték a hatóságok.

Volkov elmondta, hogy az adminisztratív törvénysértésekről rendelkező törvénykönyvnek ezt a cikkét, amely büntetőügy kezdeményezésének alapja lehet, még nem alkalmazták Navalnij ellen. A politikust 100 ezertől 300 ezer rubelig (420 ezer - 1,26 millió forint) terjedő pénzbírságra, valamint 200 órányi közmunkára vagy 20 napi adminisztratív letartóztatásra ítélhetik.

Szeptember 9-én - a polgármester-választás napján - Moszkvában mintegy kétezren tűntettek nem engedélyezett megmozduláson a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A tiltakozóakció során a rendőrök két embert hatósági személy elleni erőszak címén vettek őrizetbe.

Navalnijt augusztus 25-én az orosz fővárosban január 28-án megtartott tiltakozás miatt börtönözték be 30 napra, vagyis az incidens alatt nem volt szabadlábon. Hétfői szabadulásakor a rendőrök a büntetés-végrehajtási intézmény bejáratától egyenesen egy autóbuszba kísérték.

A politikus ezt megelőzően utoljára májusban került rács mögé, 30 napra, nem engedélyezett tüntetés szervezése címén. Navalnij május elején, két nappal Vlagyimir Putyin elnök újabb beiktatása előtt Nem cárunk ő nekünk! jelszóval kezdeményezett országos megmozdulást. A politikust hasonló indoklással korábban már több ízben elzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.

A 42 éves Alekszej Navalnij - aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt - a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - függőben lévő büntetéseire hivatkozva - nem volt hajlandó jelöltként nyilvántartásba venni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!