2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

NATO: Martonyi szavai aktuálisabbak, mint valaha

2017. március 22., szerda 12:38, frissítve: szerda 15:14

A NATO-nak megoldást kell találnia, hogy miként tudja felvenni a harcot az orosz információs hadviseléssel. Erről tárgyalnak a szervezet küldöttei két napig Budapesten. A résztvevők a májusi NATO-csúcs döntéseit készítik elő, mindenekelőtt a szervezet költségvetési reformját.

Berlinben tavaly tiltakozás kezdődött a német kormány ellen, azzal vádolták a kormányt, hogy megpróbálta eltussolni egy németországi orosz tinédzser, Liza megerőszakolását. Nemcsak a német, a magyar média egy része is hevesen támadta Berlin bevándorláspolitikáját, a történetről azonban kiderült, hogy egyszerű hazugság. Az orosz titkosszolgálat találta ki, és koordinálta a sajtómegjelenést is, hogy így gyengítse a német kormány és az unió támogatottságát. A hasonló akciók miatt áll az orosz információs háború, amit már a NATO is komolyan vesz.

„Stratégiai kihívásokra kell válaszolnunk. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint korábban, amikor egy válságra vagy egy fegyveres háborúra kell reagálnunk. A hadviselés mostanra megváltozott, ezért nekünk is változtatni kell a kiképzésen, a tervezésen” – jelentette ki Hugues Delort-Laval NATO-tábornok.

A NATO kétnapos Budapesti konferenciáján a májusi állam- és kormányfői NATO-csúcs megállapodásait készítik elő. Több felszólaló is emlékeztetett, hogy a helyszín szimbolikus, mivel az Orbán-kormány látványosan oroszbarát, és az orosz titkosszolgálat egyre aktívabb Magyarországon.

„Felidézném az egykori magyar külügyminiszter, Martonyi János szavait. Az 1999-es NATO-bővítés idején azt mondta, hogy Magyarország sorsának a beteljesülése a csatlakozás, hiszen közösek az érdekeink és a céljaink. Ez pedig a jelenlegi politikai és katonai fenyegetések közepette aktuálisabb, mint valaha. Most a folyamatosan változó biztonsági környezetre kell válaszokat adnunk taktikai és katonai értelemben. Újra megjelentek azok az országok, ahol állami szinten megy a NATO-ellenes információs háború, és emellett az országoktól független terrorfenyegetés is egyre nagyobb” – közölte Denis Mercier volt francia vezérkari főnök.

 

Az orosz fenyegetés elleni fellépés egyik alapja, hogy a NATO-tagországok a GDP-jük előírt 2 százalékát költsék hadi fejlesztésre. Magyarország esetében ez jelenleg 0,7 százalék, de a honvédelmi miniszter szerint mostantól évente 0,1-0,2 százalékkal emelik a védelmi kiadásokat, és a cél, hogy 2024-ig teljesüljön az elvárás. „Megértjük lengyel barátaink aggodalmát és a balti államok aggodalmait az ukrán válság kapcsán. Döntéseket hoztunk, hogy segítsük őket közösen, a NATO is meghozta az intézkedéseket. Továbbra is vállaljuk a balti légtér védelmét a munkamegosztás ránk eső részében, és a visegrádi négyekkel egy lövésszázadban veszünk részt Észtországban” – emlékeztetett a honvédelmi tárca vezetője.

A magyar kormány tízéves NATO-kompatibilitási programot tervez. Javítani akarják a magyar hadsereg légi szállítási képességét, helikoptereket vesznek, és átalakítják a tartalékosi rendszert is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!