2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Narancs riasztás, mindenki maradjon otthon

2015. december 1., kedd 10:08, frissítve: kedd 11:14

Továbbra is a második legmagasabb, narancsszínű riasztás van érvényben Pekingben a szmog miatt. A hatóságok azt ajánlják a lakosságnak, hogy maradjanak otthon.

Az autók lámpáit is alig lehet látni abban a szmogban, amely napok óta beteríti Pekinget. A kínai fővárosban vasárnap rendelték el az idei év legmagasabb, narancssárga szintű szmogriadóját, amelynél már csak egy magasabb fokozat, a vörös létezik. A narancssárga riasztás értelmében a lakosoknak azt ajánlják, hogy ne menjenek ki a szabadba, vagy ha mégis, akkor használjanak maszkot.

„Nagyon aggódom, mert ahogy felébredtem, láttam, hogy mindenki a szmogról csetel. Sokan már reggel öt-hat órakor kint voltak az utakon, és három órát álltak a dugóban. A szmog miatt annyira lecsökkent a látótávolság, hogy sokan nem tudnak vezetni, vagy csak lassan, de még így is könnyen lehet baleset. Én sem vezettem ma. Ahogy kiléptem a lakásból, egyből éreztem valamit a torkomban, ezért maszkot viselek, pedig általában nem szoktam” – mondta Qin Zhen menedzser.

A kínai főváros évek óta küzd a súlyos légszennyezettséggel, amelyért harmadrészt az autók tehetők felelőssé. A mostani helyzetet súlyosbítják a kedvezőtlen időjárási viszonyok, azaz a megemelkedett páratartalom és a szél hiánya, másrészt az elavult széntüzelésű kazánok, amelyeket sokan most, a téli fűtési időszak kezdetén indítanak be.

Az egyre kritikusabb helyzet miatt Peking arra készül, hogy bevezesse az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó legszigorúbb szabványt a világon. Emellett sokan abban bíznak, hogy a most zajló párizsi klímacsúcson is sikerül olyan lépésekről dönteni, amelyek mindenhol segítik a légszennyezettség csökkentését.

A világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója az Egyesült Államok és Kína, a kiotói klímaegyezményt azonban egyikük sem írta alá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!