2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Naponta több ezer embertől tudnak ujjlenyomatot venni

2016. február 5., péntek 19:40

Átadták az uniós határvédelmi szervezet regisztrációs központját a görögországi Leszbosz szigetén. Naponta 4 ezer migráns ujjlenyomatát tudják itt levenni. A Frontex ellenőrzi a görög–macedón határt is, itt pénteken cseh rendőrök kezdték meg a szolgálatot. Az ellenőrzés szigorításától függetlenül a német kormány arra számít, hogy idén is 1 millió migráns érkezik hozzájuk.

Újonnan érkezett migránsokat fogadtak önkéntesek Leszbosz szigetén, a frissen átadott regisztrációs központban. Ez a második úgynevezett hotspot, amelyet az Európai Unió határvédelmi hivatal, a Frontex állított fel Görögországban. A központban 4 ezer embertől tudnak naponta ujjlenyomatot venni, a görög bevándorlásügyi miniszter a francia belügyminiszterrel közösen járta be a tábort. Összesen 30 hasonló állomást hoznának létre Görögországban és Olaszországban.

„A gyűjtőpontoknak mihamarabb meg kell nyitniuk, hogy az azonosítás és ujjlenyomatgyűjtés hatékony legyen. Ez az alapja, hogy a hamis dokumentumokat kiszűrjük és csökkentsük a terrorizmus jelentette veszélyt, illetve megőrizzük Schengen egységét” – mondta a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve.

Januárban naponta kétezren érkeztek Görögországba, többségük nem tudott azonnal továbbindulni. A macedón határon feltorlódott a tömeg, száz autóbusz várakozik tele emberekkel.

„Nincs még alvóhelyünk se. Aki tud, az a buszokon éjszakázik, mert kint szeles, hideg idő van és esik. Szándékosan itt tartanak minket hosszabb ideig, de tisztálkodásra már nem adnak lehetőséget” – panaszkodott egy iraki férfi.

A görög–macedón határt is a Frontex védi. Itt egy cseh alakulat pénteken kezdte meg a szolgálatot. A migránsok áthaladását szándékosan lassítják. Minden egyes bevándorlót 30 percig faggatnak, és újból ujjlenyomatot vesznek tőlük. Az adatbázist a macedón, szerb, horvát, szlovén, osztrák és német hatóságok is elérik. A német kormány arra számít, hogy idén is 1 millió migráns érkezik Németországba. Tavaly 1 millió 100 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a német hatóságoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!