2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Napfogyatkozáslázban ég Amerika

2017. augusztus 21., hétfő 12:43, frissítve: hétfő 12:53

A látványos égi jelenséget az ország teljes területén látni lehet, csaknem száz év óta először. A legtöbbet a védőszemüvegekkel lehet keresni, de az árusok minden mást is megpróbálnak eladni a pár perces esemény ürügyén.

A Star Wars rohamosztagosai nélkül már napfogyatkozást sem lehet rendezni az Egyesült Államokban. Az űropera legújabb felvonását reklámozó jelmezesek Illinois államban csatlakoztak az eseményvárókhoz, akiknek a kedvéért Carbondale város egyetemét szórakoztató központtá változtatták. A településről olyan jól lehet majd látni a napfogyatkozást, hogy a NASA szakemberei is itt vertek tanyát.

„Ez attól lesz különleges, hogy az egész Egyesült Államokban látni lehet majd valamennyit a napfogyatkozásból; de Carbondale-t az teszi különlegessé, hogy a totalitás sávjában lesz majd, vagyis a Napot itt teljesen kitakarja majd a Hold” – mondta a NASA napfizikai osztályának igazgatója, Steven Clarke.

Sok embert vár a világ legkisebb öble is. Az Oregon állambeli Depoe Bayben természetesen a napfogyatkozásnéző szemüveg a legkelendőbb áru – de nem mindenki bízik a tömeggyártott védőfelszerelésben.

„A napfogyatkozás miatt vagyunk itt. Csodálatos látványra számítunk, és hoztunk magunkkal hegesztősisakokat, ezek tökéletesen védik majd a szemünket” – mondta el Sharon Jones turista.

A mostani teljes napfogyatkozás lesz 99 éve az első, amelyet az Egyesült Államok egész területén látni lehet majd, de a legjobb látványt nyújtó helyeken, így Oregon államban is hatalmas tömeget várnak, és erre jó előre figyelmeztetik az érkezőket.

Az augusztus 21-i napfogyatkozás másik különlegessége, hogy az Egyesült Államok 1776-os függetlenné válása óta ez lesz az első ilyen jelenség, amelyet csak ebből az országból lehet majd látni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!