2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Nagy visszhangot kapott Orbán líbiai menekülttáborterve

2016. szeptember 25., vasárnap 16:30

Angela Merkel szigorodó menekültpolitikája és Orbán Viktor líbiai menekülttáborterve kapta a legnagyobb nemzetközi visszhangot a szombati bécsi migránskonferencia után. Az osztrák lapok szerint fordulópont következett be az uniós menekültügyi politikában.

A német Der Spiegel cikkében a német kancellár felhívása került előtérbe. Angela Merkel mindenképpen tárgyalna a migráció forrásának tekinthető afrikai országokkal, illetve Pakisztán és Afganisztán vezetőivel is. Tudatná az ott élőkkel, hogy aki nem humanitárius okokból érkezik Európába, azokat rövidesen visszaküldik országaikba.

Orbán: Fegyverbe a líbiai erőket
Emellett a magyar kormányfő szerint az Európai Uniónak Líbiában kellene létrehoznia egy hatalmas menekülttábort. >>>

Nem tartja praktikusnak Orbán tervét a Líbiában létrehozandó „gigantikus menekülttáborról” a német Focus Online. A cikk beszámol arról, hogy az észak-afrikai országban a korábbiakhoz hasonlóan káosz uralkodik, miután a nemzetközi támogatású egységkormány nem tudta irányítása alá vonni az ország egész területét. Egyes régiók még mindig az Iszlám Állam kezében vannak, igaz, Orbán szerint ezért kell az uniónak hatékonyabb segítséget nyújtani Líbiában.

A brit közszolgálati csatorna is Orbán Viktor javaslatát tette első helyre a konferenciáról szóló beszámolójában. Hozzáteszik, a magyar miniszterelnök azt javasolta, hogy töröljék el a nyugati fegyverembargót Líbiával szemben, és támogassák a Líbiai Felszabadítási Hadsereget, ami korábban lázadócsoport volt. A cikk azt is megemlíti, hogy a magyar miniszterelnök keményvonalas migrációellenes politikát folytat, valamint hogy pengedróttal és őrkutyákkal védi déli határait.

A német Die Welt által megszólaltatott szakértő szerint azonban a csúcstalálkozón Orbán nem mutatott nagy érdeklődést az átfogó megoldások iránt. Ezt pedig azzal hozzák összefüggésbe, hogy egy hét múlva menekültellenes népszavazást tartanak Magyarországon.

A szintén Orbán líbiai javaslatával foglalkozó brit Independent azonban olyan emberi jogi szervezeteket szólaltat meg, amelyek szerint Líbiában életveszélyes helyzetbe kerülnek a menekültek, mert az embercsempészek a végletekig kihasználják kiszolgáltatottságukat.

A vezető osztrák napilapban Orbán Viktorról azt is megjegyzik, hogy a miniszterelnök az elkülönülés politikáját folytatja, ennek egyik jele a határain emelt szögesdrót, valamint a menekültkvótákról szóló, jövő vasárnapi népszavazás is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!