2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nagy port kavart Orbán bajorországi látogatása

Hír TV

2018. január 6., szombat 12:58, frissítve: szombat 14:15

Az ingadozó konzervatív szavazóknak üzent a CSU Orbán Viktor meghívásával. A magyar kormányfő volt a legismertebb sztárvendég, de az ő meghívása okozta a legnagyobb morgolódást is. Nemzetközi lapszemle.

Miért barátja Orbán Viktor a CSU-nak? – ezzel a címmel számol be a magyar kormányfő bajorországi vizitjéről a Neue Zürcher Zeitung. A svájci lap szerint régi barátok gyűltek össze: a párt elnöke, Horst Seehofer által csak Kedves Viktorként emlegetett magyar miniszterelnök ugyanis 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is meglátogatta a CSU vezetését. A lap megjegyzi, hogy Orbán Viktor a német kancellár egyik legmarkánsabb kritikusa, vezetésével pedig egy bevándorláskritikus szövetség alakult Európa szívében. A cikk szerzője szerint Orbán Viktor és a CSU közötti szövetség régebbi, mint sokan gondolják, és stabilabb, mint azt szeretnék. A CSU Orbán meghívásával azoknak az ingadozó konzervatív szavazóknak üzen, akik elutasítják Merkelt, és még Seehoferre is gyanúsan néznek. A magyar kormányfő pedig arra használja fel ezeket a látogatásokat, hogy megvédje helyét az európai kereszténydemokrata családban.

Orbán Viktor menekültpolitikája vitatott az EU-ban, a magyar kormányfő pedig most még táptalajt is adott a kritikáknak. Úgy látszik azonban, hogy Seehofert ez nem zavarta – sőt éppen ellenkezőleg. A Süddeutsche Zeitung megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök demokráciaproblémaként írta le a menekültválságot, és összefüggésbe hozta a terrorveszélyt a zöldhatáron át érkező menekültekkel. Seehofer ezt szó nélkül hagyta. Sőt, még meg is dicsérte a magyar kormányfőt, mondván, hogy kétségkívül a jogállam talaján áll. A lap szerint Orbán volt a legismertebb sztárvendég a bajor párt tanácskozásán. És bár kaphatott néhány kritikus kérdést a tanácskozáson – például a médiatörvényről vagy a menekültek befogadásának elutasításáról –, nem került igazán kellemetlen helyzetbe.

A bajor párt szokásos tanácskozásai a politikai ellenfél provokálásáról is szólnak: a szociáldemokraták vezére, Martin Schulz például már előre idegeskedett a magyar kormányfő látogatása miatt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ez a meghívás ugyanakkor ennél többről szól: a CSU továbbra is becsüli Orbán Viktor szerepét a szocializmus legyőzésében, és olyan politikusokkal is szoros kapcsolatokat akar ápolni, akik nem teljesen ugyanúgy gondolkodnak a demokráciáról. A párt vezetői szó nélkül hagyták például, hogy a magyar politikus Angela Merkel nevének említése nélkül ugyan, de erősen kritizálta a kancellár menekültpolitikáját. Sőt, még viszonozták is Orbán bókjait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!