2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Nagy csata vár Netanjahura

  • Nagy csata vár Netanjahura

Rendkívüli parlamenti választást tartanak ma Izraelben, miután az előző, április 9-i választásokat követően a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahunak – megfelelő számú koalíciós partner hiányában – nem sikerült felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig. A jobbközép Likud pártot vezető jelenlegi miniszterelnöknek az előző voksoláson 35 mandátumot sikerült szereznie, pontosan annyit, mint legnagyobb ellenfelének, a Beni Ganc vezette centrista-liberális Kék-fehér pártszövetségnek.

A Háárec című izraeli lap legfrissebb felmérése szerint a két tömörülés ismét hasonlóan szoros küzdelemre számíthat. A hétfői állás szerint a Likud és a Kék-fehér párt egyaránt 32 helyet szerezhet a 120 fős parlamentben (kneszet), ahhoz azonban, hogy bármelyik párt kormányt tudjon alakítani, 61 mandátumra lenne szükség.

A 69 éves Benjámin Netanjahu egyébként július óta hivatalosan is a zsidó állam leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, és noha a Likud számára sokkal több a lehetséges koalíciós partner a kisebb pártok között, elemzők szerint az Izraelnek politikai fordulatot ígérő nyugalmazott tábornok, Beni Ganc sem gyengült az elmúlt pár hónapban, így könnyen lehet, hogy a mai választás éppúgy végződik, mint az áprilisi, vagyis egyik erőnek sem sikerül kormányt alakítani. A választások eredménye tehát aligha az elkövetkező egy-két napban fog eldőlni, a hangsúly sokkal inkább a következő hetekben szövődő háttéralkukra és szövetségépítésre helyeződik.

Benjámin Netanjahu azonban nem bízta a véletlenre szavazótáborának mozgósítását. Egy tegnapi nyilatkozatban például Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte választási győzelme esetén, hozzátéve, hogy a terv azokra a néhány száz fős telepekre is vonatkozik, amelyek mélyen a palesztinok lakta övezetekben fekszenek.

Az izraeli hadsereg rádiójának adott interjúban azt is nyomatékosította, hogy a tervéről már tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt is, valamint azt mondta, hogy a Fehér Ház nem sokkal az izraeli választások után nyilvánosságra hozza az izraeli–palesztin rendezést célzó béketervét. A palesztinok azonban Netanjahu effajta kijelentéseit egy esetleges békemegállapodás legnagyobb akadályának tekintik. Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök a békefolyamat legnagyobb tönkretevőjének nevezte az izraeli miniszterelnököt. Benjámin Netanjahunak ráadásul a múlt héten újfent sikerült magára haragítania az egész arab világot azzal, hogy a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi részének annektálását is kilátásba helyezte.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!