2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Nagy-Britannia nem mondana le vezető szerepéről

2016. július 18., hétfő 12:22, frissítve: hétfő 15:21

Az Európai Uniót elhagyják, de a kontinenst nem, jelentette ki a brexit-párti új brit külügyminiszter. A brüsszeli értekezletre érkező konzervatív politikus közben önuralomra szólította fel a török kormányt a puccskísérletet követően.

Új résztvevő érkezett a külügyminiszterek brüsszeli tanácskozására: a kilépéspárti új brit tárcavezető szerint a brexit nem jelenti azt, hogy távoznának Európából. „Azt az üzenetet hoztam barátainknak, hogy érvényt kell szerezni a polgárok akaratának és el kell hagyni az Európai Uniót. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy elhagyjuk Európát. Semmilyen módon nem adjuk fel a vezető szerepünket az európai együttműködésben” – mondta Boris Johnson az értekezlet előtt.

A konzervatív brit politikus beszélt a hétvégi puccsról is, és önmérsékletre szólította fel a török kormányt a sikertelen puccskísérlet utáni rendezés ideje alatt.

A törvényes rend miatt aggódik az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Frederica Mogherini arra figyelmeztette Törökországot, hogy a véres puccskísérletet nem szabad kegyetlenül megtorolni, ha fenn akarják tartani a demokráciát. „Mi voltunk és személyesen én voltam az első, aki azon a tragikus éjszakán azt mondtam, hogy a legitim intézményeket meg kell védeni. Ma is mi vagyunk azok, akik azt mondják, a jogállamiságot meg kell védeni az országban” – fogalmazott Federica Mogherini, az EU biztonságpolitikai főképviselője.

Az unió bővítési biztosa aggasztónak tartja a török puccskísérlet utáni tömeges bírói letartóztatásokat is. „Valamit előkészítettek. Az, hogy a lista már készen volt az események után, azt jelzi, jól előkészítették, csak a megfelelő pillanatra vártak, hogy felhasználják” – jegyezte meg Johannes Hahn.

Törökország 1999 óta már uniós tagjelölt. De a 2005-ben kezdődött csatlakozási tárgyalások nagyon lassan haladtak. Az egyik sarkalatos pont, hogy Ankara hogyan építi be saját nemzeti jogrendjébe az uniós elveket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!