2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Külföld

Nagy-Britannia egyoldalúan lefújhatja a brexitet

Az Európai Bíróság kimondta, hogy vissza lehet vonni a brexitet. Ez a lehetőség mindaddig fennáll, amíg a kilépési megállapodás hivatalosan nem lépett hatályba. Közben a brit jegybank már a kilépés költségeit számolja.

  • Nagy-Britannia egyoldalúan lefújhatja a brexitet

Van visszaút a brexitből. Több brit politikus, jogi szerv és a skót bíróság annak megválaszolására kérte az uniós bíróságot, vajon egy tagállam, amely az uniós szerződéssel összhangban értesítette az Európai Tanácsot kilépési szándékáról, egyoldalúan visszavonhatja-e ezt a bejelentést, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett.

„Amikor egy tagállam értesíti az Európai Tanácsot, hogy ki kíván lépni az Európai Unióból, az uniós egyezmény 50. cikkelye lehetővé teszi az EU-ból való kilépés szándékáról szóló bejelentés egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg a kilépési megállapodást hivatalosan meg nem kötötték, feltéve, hogy az EU-tagság visszavonásról az érintett tagállam alkotmányos követelményeinek megfelelően dönt, és arról hivatalos értesítést küld az Európai Tanácsnak” – erősítette meg Manuel Campos Sanchez-Bordona, az Európai Bíróság főtanácsnoka.

A brit igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, kormányváltás esetén is végig kellene vinni a kilépést.

„Nincs egyoldalúan joga egyik pártnak sem, hogy megszüntesse ezt a megállapodást. Ez azt jelenti, hogyha nem lehet más megállapodást elérni az elfogadási időszakban, akkor a protokoll életbe lép és a nemzetközi jog szerint életbe lép akkor is, ha a tárgyalások megrekednek” – mondta Geoffrey Cox.

A brit parlament alsóházában közben meghallgatták a brit jegybank vezetőjét, aki arról beszélt: a font is megérezheti a döntést.

„Jelenleg, ami be van árazva most a deviza árfolyamba, az lehetséges végkifejletek száma. Tehát, ha mondjuk jobb lesz a kilépés módja, onnantól a font árfolyama emelkedni fog, ha rosszabb, akkor további zuhanásra lehet számítani. És általában minél nagyobb a gazdasági kilengés annál gyengébb lesz az árfolyam” – magyarázta Mark Carney.

Carney szerint felfordulást okozhat a brit kikötők forgalmában, és meredek élelmiszer drágulással járhat, ha Nagy-Britannia szabályozatlan körülmények mellett lép ki az Európai Unióból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!