2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

„Most minden korábbinál nagyobb szükségünk van Európára”

2017. március 26., vasárnap 10:31, frissítve: vasárnap 12:57

Több mint húszezren vonultak utcára az olasz fővárosban a római szerződés aláírásának hatvanadik évfordulóján. Míg az EU mellett tüntetők az integráció folytatását követelték, addig az EU-ellenes demonstrálók azt hangoztatták, hogy Európát becsapták. Az uniós és tagállami vezetők kordonok mögött ünnepeltek.

Az uniós csúcsra érkezett tüntetőkkel kergetőztek a hatóságok az olasz fővárosban. A római szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából mintegy húszezer demonstráló érkezett Rómába – míg az unionisták ünnepelni, addig a nacionalisták tiltakozni jöttek.

Ezek az emberek például azért vonultak utcára, hogy kifejezzék támogatásukat az EU mellett. Szerintük az uniós projekt jó irányban halad, és további integrációra van szükség az európai tagállamok között.

„Most minden korábbinál nagyobb szükségünk van Európára. Egy olyan Európát szeretnénk, amely igazságos, egységes és amelyet az emberek hoztak létre” – mondta el az egyik uniópárti tüntető, Rossella Muroni.

Hallatták a hangjukat a környezetvédők is, akik a szabadkereskedelmi egyezmények ellen tiltakoztak, és a megújuló energiák nagyobb használatát követelték.

Felvonultak ugyanakkor az EU-ellenes erők is. Szerintük az uniós projekt félresiklott, Európát becsapták, és az EU ma már nem az átlagemberek érdekeit képviseli.

„Ellenzem az uniós szerződéseket, amelyek teljesen ellentétesek a dolgozók jogain, az emberi és szociális jogokon alapuló olasz alkotmányunkkal. Ellene vagyok a NATO-nak, a fegyverkezésnek és a kapitalizmusnak. Ezért vagyok itt” – jelentette ki Joseph Valia.

A tüntetők ugyan felvonulhattak, de nem engedték őket be a belvárosba. Az uniós és tagállami vezetők kordonok mögött, az emberektől elzárva ünnepelték az EU-előd Európai Gazdasági Közösség megalapításának hatvanadik évfordulóját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!