2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Morawiecki az uniós migrációs csomag „kemény” megvétózását ígérte

Lengyelország "kemény nemet" fog mondani az illegális bevándorlók befogadására, és konkrét tervet mutat be a migráció kezelésére az Európai Tanács pénteki granadai csúcstalálkozóján - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Andrzej Duda államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

  • Morawiecki az uniós migrációs csomag „kemény” megvétózását ígérte

A "brüsszeli diktátum" nem megoldja a migráció problémáját, hanem "újabb problémákat teremt" - mondta Morawiecki a granadai csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol az uniós migrációs csomag "kemény" megvétózását ígérte.

Az uniós terv igazából "az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak meghívását jelenti Európába" - érvelt a lengyel kormányfő. "Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban" - fogalmazott.

"Fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait" - mondta Morawiecki, hozzátéve: a lengyelek számára "a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták (...) szemében reliktumnak számít".

Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda egyaránt arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson is.

Andrzej Duda, aki csütörtökön a portugáliai Portóba indul az Arraiolos-csoport államfőinek találkozójára, elmondta: a népszavazás felhatalmazza a kormányzó erőket, hogy az uniós fórumon egyértelműen képviseljék a társadalom akaratát.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy "az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját". A legfontosabb a nemzetek akarata - fűzte hozzá. Úgy látta: a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az Európai Unió és Lengyelország jövőjét.

Andrzej Duda aláhúzta: a migráció ügyében olyan lépéseket kell tenni, amelyek a probléma megelőzését jelentik, és amelyek teljesítik az uniós tagállamok kötelezettségvállalásait. "Az egyik fő tagállami kötelezettségvállalás az EU határainak védelme", Lengyelország pedig teljesíti ezt - hangsúlyozta az elnök.

Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. Ezt az álláspontot ő és Morawiecki is képviselni fogja a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozókon - jelentette be a lengyel államfő.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (fotó: Andrzej Iwanczuk/NurPhoto - Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!