2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Molotov-koktélokkal támadtak az egyenruhásokra, ezúttal az orvosok

2017. május 24., szerda 13:29

Ismét összecsaptak a hatóságok a tüntetőkkel Venezuelában. Ezúttal orvosok támadtak a nemzeti gárda tagjaira. A tiltakozók köveket és Molotov-koktélokat dobáltak, az egyenruhások pedig könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Az április eleje óta tartó belpolitikai válságnak több tucat halálos áldozata van.

Április óta tüntet az ellenzék a venezuelai utcákon. Most az orvosok és más egészségügyi dolgozók is csatlakoztak a tiltakozókhoz. Az országban ugyanis sok egyéb mellett az alapvető gyógyszerek és gyógyászati eszközök is hiánycikknek számítanak. A demonstráló menet az egészségügyi minisztériumhoz vonult, ahol a „83. cikkely” feliratot írták a minisztérium falára. Az alkotmány 83. cikkelye szól ugyanis arról, hogy az egészség alapvető jog, aminek biztosítása az állam felelőssége.

„Ma az orvosok elnyomás alatt vannak pusztán azért, mert a betegeik jogaiért tüntetnek. Mennyit ér egy könnygáztöltény? Mennyit ér egy beteg kezelése? Ők inkább bombákra költenek, és nem a betegek kezelésére. Ez jellemzi ezt az elnyomó, nyomorult kormányt” – fogalmazott egy orvos.

Mint ahogy az már Venezuela utcáin megszokottá vált, a tüntetők összecsaptak a hatóságokkal. A tiltakozók köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a nemzeti gárda egyenruhásaira, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak.

„Hány orvos hagyta el az országot? Kiszámolták, hogy több mint húszezren az elmúlt időszakban, hogy más országokban praktizáljanak. Mi, venezuelaiak mindent elveszítünk, de a kormánynak nem sikerült, és nem is fog sikerülni ellopni a reményünket, az elkötelezettségünket, a kitartásunkat, amíg demonstrálunk, harcolunk azért, hogy az országunknak legyen jövője” – hangoztatta Henrique Capriles ellenzéki vezető.

Maduro újraírná az alkotmányt

Az országban lassan négy számjegyű az infláció, és folyamatos az áruhiány. A feketepiac virágzik. Eközben a szocialista kormány az alkotmány újraírását kívánja elérni egy új parlamenti összetétellel. Nicolás Maduro államfő egy 540 fős alkotmányozó nemzetgyűlést szeretne.

„Azzal, hogy ezt az elnök által aláírt és miniszteri tanács által jóváhagyott alkotmányos rendeletet benyújtom, venezuelai nők és férfiak ezrei számára teremtek alapot a választásra, teremtem meg a lehetőséget, hogy jelöltté váljanak a saját városukban, szociális szektorukban, hogy közvetlenül megválaszthatók legyenek titkos szavazással, és így létrejöjjön egy 540 fős alkotmányozó tanács, amely egységes, szuverén és erőteljes nemzeti alkotmányozó gyűlés lesz” – jelentette ki Maduro.

A tervezet ellen egyébként a legfelső bíróság is felemelte már a szavát. A testület szerint a tanács nem lesz megoldás a válságra. Az ellenérvek azonban nem igazán érdeklik a kormányt. Az országos választási tanács meg is kezdte a választás megszervezését.

„Olyan ütemterven fogunk dolgozni, hogy július végén legyen az alkotmányozó nemzetgyűlésről szóló választás. Úgy döntöttünk, hogy a helyhatósági választást elhalasztjuk 2017. december 10-ére” – ismertette Tibisay Lucena, a választási bizottság elnöke

Az április eleje óta tartó belpolitikai válságnak eddig legkevesebb 53 áldozata van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!