2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Molotov-koktélokkal fegyverkeztek fel a migránsok

2015. november 30., hétfő 19:35, frissítve: hétfő 20:10

Molotov-koktélokat találtak a görög rendőrök a migránsoknál a görög–macedón határon. A gyevgyelijai átkelőnél ma újabb zavargás tört ki, ezúttal azonban a rohamrendőröknek nem kellett közbeavatkozniuk. A migránsok azért tiltakoztak, mert nem léphetnek be Macedóniába. November 19-e óta Macedónia, Szlovénia, Horvátország és Szerbia csak az afgán, szír és iraki menekülteket engedi be. A határ 50 kilométeres szakaszán 3 méter magas drótkerítés épül, ennek célja, hogy az átkelőpontokhoz tereljék a migránsokat és szabályozzák a határátlépést.

Afrikai, ázsiai migránsok követelnek szabad utat a macedón–török határon Nyugat-Európa felé. Többségük marokkói, mások Algériából, Pakisztánból és Iránból érkeztek. Őket nem tekintik valódi menekülteknek a balkáni országok, amelyek csak a szíreket, az irakiakat és az afgánokat engedik tovább. Az ENSZ szerint a balkáni államok diszkriminálnak, megsértve a nemzetközi jogot.

„Az irániakat, bangladesieket, pakisztániakat, szomáliaiakat nem engedik be. A marokkóiakat sem. Itt mindenki emberi lény, nem? Akkor miért nem mehetnek át? Mindenki ember, de hol vannak az emberi jogok? Nincs élelmünk, nincs gyógyszerünk sem” – mondta egy iráni férfi.

A muszlim migránsok visszautasítják, hogy a párizsi támadások után európai politikusok összemossák a bevándorlást a terrorizmussal: „Nem tudunk Törökországból Németországba jutni, ebből pedig terrorizmus és bűnözés lesz. Ezt teljes mértékben ellenezzük. Tanult és erkölcsös nemzet vagyunk, mi marokkóiak iskolázott, kulturált és öntudatos emberek vagyunk. Mindenki, aki marokkói vagy élt Marokkóban, tudja, hogy nem erőszakoskodni megyünk el. Épp ellenkezőleg” – hangoztatták.

A macedón határra közben vízágyúkat is telepítettek a további rendbontások megfékezésére. Épül a kerítés is, a hírek szerint az 50 kilométeresre tervezett, 3 méteres drótakadályból egyelőre 10 kilométernyi készült el. A macedón határzár felhúzását Magyarország pengés dróttal és oszlopverő géppel segíti. Macedóniába az utóbbi napokban 2-3 ezren érkeznek, jóval kevesebben, mint a korábbi hónapokban. A migránsok száma a határellenőrzés bevezetése és a hideg miatt esett vissza. A görög szigetek környékén azonban enyhült az idő, ezért az athéni kikötőben várhatóan újabb 7-8 ezren szállhatnak partra naponta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!