2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Mobil zsinagógával terjesztik a zsidó kultúrát

Mobil zsinagógával terjesztik a zsidó kultúrát és történelmet Oroszországban. A rabbik ötven várost látogatnak meg. Oroszországban egymillió zsidó él.

Három mobil zsinagóga indult el Oroszországban július közepén az ország északi, déli és nyugati részére. A kocsikat Berel Lazar főrabbi áldotta meg. A rabbik a mobil zsinagógákban is élnek, ezért ágyakkal és fürdőszobával is fel vannak szerelve. A missziót háromhetesre tervezik, a zsidó történelmet és kultúrát viszik el a közösségekhez.

„Vannak olyan városok, ahol nincs még zsinagóga, és ez az egyik legfontosabb célunk: ha a zsidó nem mehet a zsinagógába, a zsinagóga megy majd hozzá” – mondta egy rabbi.

A misszió tagjai ötven orosz várost látogatnak majd meg. Dél-Oroszország legnagyobb városában a Don partján fekvő Rosztovban a vallási vezetők és helyi hívők nagy örömmel fogadták a mobil zsinagógát.


„Nagyon nagy segítség, hogy jönnek. Ez egy guruló zsinagóga. Az emberek idejöhetnek, kérdezhetnek, könyveket olvashatnak, meg tudják vásárolni azokat a dolgokat, amelyek szükségesek egy zsidó házban” – nyilatkozta egy rosztovi rabbi.

A guruló rabbik egy rosztovi temetőben megemlékeztek a nácizmus alatt Oroszországban lemészárolt harmincezer társukról. Oroszországban ma egymillió zsidó él, miután a lakosság megfogyatkozott a cári uralom pogromjai miatt. A Szovjetunió vallástilalma miatt pedig több mint egymillió zsidót kényszerült arra, hogy elhagyja az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!