2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Minden idők legszigorúbb biztonsági intézkedéseivel készültek

2015. december 31., csütörtök 10:30, frissítve: péntek 07:32

New Yorkban és Párizsban is szigorították a biztonsági intézkedéseket a szilveszteri rendezvények miatt. Brüsszelben a terrorveszélyre hivatkozva törölték a központi óévbúcsúztatót. A belga rendőrség őrizetbe vette a novemberi párizsi terrortámadások tizedik gyanúsítottját, illetve egy motoros banda hat tagját, akik a gyanú szerint szilveszterkor készültek merényletre.

Szilveszter éjjelén egymillióan fogják élőben csodálni New York leghíresebb terén a Times Square legendás kristálygömbjét. Az óévbúcsúztató előtt a városvezetés az ünnepség összes apró részletét elpróbálja, és még ennél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra, alig másfél hónappal a párizsi terrortámadások után. A Times Square-nél több mint 6000 rendőr és 500 terrorelhárító ügyel majd a rendre, és a térre belépő összes embert egyenként ellenőrzik majd. A New York-i vezetés szerint a nagyváros még mindig a világ első számú terroristacélpontja, ezért minden idők legszigorúbb biztonsági intézkedéseivel készültek.

„New York városa több nagyszabású eseményt is biztosítani tudott, bármilyen incidens nélkül. New York a világ legfelkészültebb városa egy ilyen esemény kezeléséhez” – mondta Thomas Ruskin, a CMP biztonsági csoport elnöke.

A legkomolyabb szigorításokra természetesen Párizsban került sor. A francia fővárosban immár összesen 11 ezer rendőrt, tűzoltót és katonát vezényeltek ki az utcákra – 2 ezerrel többet, mint tavaly. „Mindent megteszünk, hogy az ünnepségek jól sikerüljenek. De rendkívül ébernek kell maradnunk. A veszélyek, a kockázatok nem szűntek meg. Viszont az éberség nem akadályoz meg minket abban, hogy ünnepeljük az újévet” – mondta Jean-Yves Le Drian, francia védelmi miniszter.

Megerősített készenléttel dolgozik a TEK
Magyarországon is érvényben marad a terrorriadó. Itthon a szakszolgálatok figyelnek a kiemelt rendezvények biztosítására. Bővebben>>>


Brüsszel viszont nem kockáztat: a belga fővárosban a terrorveszély miatt törölték a központi óévbúcsúztatót. A hagyományos szilveszteri tűzijátékot a város főterén rendezték volna meg. Tavaly mintegy 100 ezer ember vett részt a rendezvényen. „Nem tudtam, hogy lefújták a tűzijátékot, de most, hogy megtudtam, kicsit szomorú vagyok miatta. Szerintem nagyszerű lett volna, ha minden ellenére így tudták volna ünnepelni az újévet” – mondta egy amerikai turista.

A belga főváros polgármestere közölte: továbbra is fokozott rendőri jelenlét várható az utcákon. A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a következő napokban támadás érheti a brüsszeli főteret – másnap elfogtak két terroristát, akik állítólag az ünnepek alatt akartak merényletet elkövetni a város több jelképes helyszínén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!