2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Minden idők legnagyobb hekkertámadása, félmilliárd felhaszáló adatait lopták el

2016. szeptember 23., péntek 16:36

Félmilliárd Yahoo-felhasználó személyes adatait lopták el 2014-ben, jelentette be az internetes óriáscég. A hekkereket egy kormány bízhatta meg, de nem derült ki, melyik országé. A Yahoo azt javasolja a felhasználóinak, hogy ha azóta nem cseréltek jelszót, most azonnal tegyék meg.

Minden idők legnagyobb nyilvánosságra került hekkertámadását 2014-ben követték el, a Yahoo internetes óriáscég ellen. A vállalat ezt csak azután jelentette be, hogy az FBI is elkezdte vizsgálni az ügyet.

A nagyvállalat szerint a hekkereket egy kormány bízta meg, de arról nem beszéltek, melyik országé. Az ötszázmillió fiók feltörésével születési dátumok, e-címek, jelszavak és telefonszámok is a hekkerek birtokába jutottak.

A Yahoo-t éppen egy nagyobb cég, a Verizon vásárolja fel, hogy megszerezze a hatalmas felhasználói bázisát. Az adatlopás az új tulajdonosnak is rossz hír.

„Ha te vagy a Verizon, a legutolsó dolog, amit mondani szeretnél, az, hogy nagyon sajnálod, hogy elveszítetted a jelszavaikat, és volt egy kis hekkelés. Nem így akarja indítani az ember a megújulást” – mondta egy gazdasági elemző.

A Yahoo azt javasolja a felhasználóinak, hogy ha 2014 óta nem cseréltek jelszót, most azonnal tegyék meg. A cég bejelentette, hogy megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket. A szakértők szerint ez önmagában még nem megnyugtató. „Ijesztő, hogy bár a Yahoo tett intézkedéseket, hogy megakadályozza, hogy ezeket az adatokat most a Yahoo rendszere ellen felhasználják, a kikerült adatokat más rendszerek ellen is fel lehet használni. Ha ugyanaz a jelszavad, a felhasználóneved vagy a biztonsági kérdésed más szolgáltatásoknál is, például a Google-nál, akkor ezekkel az adatokkal be tudnak jutni oda is” – fejtette ki egy kiberbiztonsági szakértő.

A Yahoo közleményében hangsúlyozta: bankszámlákkal kapcsolatos adatok nem kerültek nyilvánosságra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!