2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Milliók maradtak áram nélkül, többen meghaltak

2017. szeptember 12., kedd 07:02, frissítve: kedd 10:23

Florida lakosságának kétharmada áram nélkül maradt az Irma hurrikán pusztítása következtében. A hurrikán vasárnap és hétfőn vonult át a déli államon, kedd hajnalra azonban már trópusi viharrá gyengült. Az esőzések és az áradások ellenére a mentőegységek folytatják a munkát, Floridában több terület továbbra is megközelíthetetlen.

Már Dél-Karolinában jár az Irma. Nyomában az elmúlt napokban máshol is tapasztalt pusztítás. Az észak felé haladó szélvész már nem hurrikán, csupán trópusi vihar, ereje fokozatosan gyengül, mégis komoly áradások, esőzések kísérik. A part menti területeken hétfő estétől kijárási tilalmat rendeltek el.

Hétfőn Floridán haladt keresztül, mára azonban a helyzet konszolidálódott, a lakosok többsége visszatért otthonába. Megkezdődött a károk felmérése.

„Senki sem tudott eddig idejönni. Az utca teljesen el volt öntve. Olyan volt, mint egy folyó. Az én kertem is víz alatt állt. Látja, hol van a vízvonal? Kemény helyzet volt” – mondta Daytona Beach egyik lakosa, Raymond Langlois.

Florida lakosságának kétharmada, mintegy 6,5 millió otthon áram nélkül maradt a hurrikán pusztítása következtében. A hatóságok figyelmeztettek: akár hetekig is eltarthat, míg a hálózatot újjá tudják építeni. A mentőalakulatok szintén munkában vannak, még mindig vannak olyan területek, amelyek az áradások miatt megközelíthetetlenek.

„Nem örülök, de azt kell mondanom, hogy a pusztítás katasztrofálisnak tűnik. Nagyon sok munkánk lesz. Sok idő eltelik majd, míg az élet visszatérhet a régi kerékvágásba” – nyilatkozta Marco Rubio floridai szenátor.

Az Irma több negatív rekordot is megdöntött. Ez volt a legtovább, három napig tartó és a legerősebb, 185 km/órás sebességgel száguldó, 5-ös fokozatú hurrikán, amelyet eddig mértek az atlanti régióban.

Az Irma jelenleg Atlanta felé halad, 56 km/órás sebességgel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!