2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Milliók az utcán, fokozódik a helyzet Venezuela-szerte

2017. április 20., csütörtök 13:23

Már legkevesebb kilencen veszítették életüket Venezuelában a kormányellenes tüntetések során – az áldozatok között demonstrálók és rendfenntartók is vannak. Az ellenzék szerint országszerte hatmillióan vonultak utcára. Az elnök szerint puccsal akarják megdönteni a hatalmát.

Dicsőség a bátor népnek – ezt írta meztelen felsőtestére egy tüntető Caracasban. Venezuela fővárosában egyre erősödnek a kormányellenes tüntetések, az ellenzék szerint szerdán itt két és fél millióan, országosan, pedig hatmillióan vonultak az utcára.

A demonstrálók megdobálták a rendfenntartó erőket, akik egyebek közt könnygázt is bevetettek. Az ellenzék azt mondja, békés szándékkal vonult az utcára, és nem felelős az erőszakért. „Az emberek békésen tiltakoznak az utcákon, nagyon békésen. Az alkotmány a mi oldalunkon áll, annak segítségével, demokratikusan akarjuk megoldani a helyzetet, amely már tarthatatlanná vált. A köztársaság elnöke a tűzzel játszik” – fogalmazott Richard Blanco ellenzéki képviselő.

A tüntetéseket közvetlenül az elnökhöz hű legfelső bíróság március végi döntése váltotta ki, amely megpróbálta megfosztani hatalmától az ellenzék által uralt parlamentet. A bíróság a hazai és nemzetközi tiltakozások miatt végül visszavonta a tervét.

A demonstrációk fő oka ugyanakkor a súlyos gazdasági válság: az alapvető élelmiszerek kétharmadából hiány van, az infláció pedig ellenőrizhetetlenné vált az országban. A parlament március közepén humanitárius válsághelyzetet hirdetett ki. A gazdasági válságot elsősorban a tartósan alacsony olajár okozza, Venezuela gazdasága ugyanis szinte kizárólag az olajexportra épül.

Utcára vonultak a kormánypárt hívei is. Szerintük az ellenzéki vezetők puccsal akarják megdönteni a baloldali kormány hatalmát. „Julio Borges, te irányítod a puccsot. Ne panaszkodj, ha majd a törvény keze lesújt rád! Julio Borges, ezt a szülőföldem és a nép védelmében mondom” – üzente Venezuela elnöke.

Nicolás Maduro az ellenzéket vádolta meg erőszak szításával. Egyúttal bejelentette, hogy fel akarja fegyverezni a nemzeti gárda félmillió civil tagját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!