2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Mike Pompeo Phenjanban egyengeti a nukleáris leszerelés ügyét

Megérkezett az észak-koreai fővárosba, Phenjanba vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy találkozzon az ázsiai ország vezetőjével, Kim Dzsong Unnal.

  • Mike Pompeo Phenjanban egyengeti a nukleáris leszerelés ügyét

Az amerikai tárcavezető Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter meghívására érkezett az országba. Pompeo a Koreai-félsziget atommentesítéséről tárgyal Kimmel, majd még a nap folyamán Szöulba utazik, ahol tájékoztatja Mun Dzse In dél-koreai elnököt és Kang Kjung Va külügyminisztert phenjani látogatása eredményeiről.

Az amerikai külügyminiszter előző nap Abe Sindzó japán kormányfővel és Kono Taro külügyminiszterrel találkozott. Pompeo hétfőn továbbutazik Pekingbe, ahol kínai tisztségviselőkkel folytat megbeszélést.

A tárcavezető immár negyedszer keresi fel Észak-Koreát, miközben Washington és Phenjan megpróbálja kimozdítani a holtpontról az elakadt lefegyverzési tárgyalásokat.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésén mondott beszédében bírálta az Egyesült Államokat, amiért szerinte nem bízik Phenjan atomfegyver-mentesítési programjában. Leszögezte, hogy a bizalom hiánya miatt „szó sem lehet arról, hogy elsőként és egyoldalúan lefegyverezzük magunkat”.

„A feleknek meg kell tanulniuk bízni egymásban, hogy végig tudjanak menni az úton” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter is, mielőtt útnak indult volna Ázsiába. Pompeo elmondta, hogy igyekszik előkészíteni a következő csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un között.

„Reméljük, hogy – még ha nem is jutunk dűlőre – közelebb kerülünk a találkozó helyszínének és időpontjának meghatározásához” – bizakodott.

Trump és Kim első csúcstalálkozójára június 12-én került sor Szingapúrban. Ennek végén közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben Észak-Korea elkötelezte magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett, az Egyesült Államok pedig cserében vállalta, hogy biztonsági garanciákat nyújt az ázsiai országnak. A dokumentum részletekbe menően nem taglalta, hogy mindez miként valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!