2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Migránsrazziákat tartanak a thai hatóságok

2016. szeptember 29., csütörtök 01:08, frissítve: csütörtök 12:51

Több mint 150 migránst tartóztattak le Thaiföldön a szeptember eleje óta tartó razziákban.

A rendőrségi rajtaütések során olyan bevándorlókat tartóztatnak le, akiknek vagy nincs érvényes tartózkodási engedélyük, vagy olyan munkát végeznek, ami túl könnyű. Egy 2005-ös rendelet értelmében a migránsok csak fizikai vagy takarítói feladatokat vállalhatnak.

Az egyik rajtaütés során őrizetbe vettek 14, tartózkodási és munkaengedély nélküli külföldit. A hatóság vádjai szerint a hivatalos dokumentumokkal nem rendelkező migránsok elveszik a helyiek munkáját. Később kiderült, az őrizetbe vett személyeknek mégis voltak papírjaik, a munkaügyi hivatal azonban még mindig érvelt a munkájuk nehézségével. Thaiföld ugyanis olyan szerződést kötött Laosszal, Kambodzsával és Vietnammal, ami szerint az ezekből az országokból érkező bevándorlók csak fizikai vagy takarítói munkát végezhetnek.

„Egyre több bevándorló kezd piaci árusként dolgozni, ahelyett hogy kétkezi munkát vállalnának. A könnyebb munkákat a thaioknak kellene végezni, és ez már az ő lehetőségeiket érinti” – mondta egy munkaügyi hivatalvezető Chaitat Na Nakorn.

A jogvédők szerint azonban a bevándorláspolitika szabályozására van szükség, hiszen Thaiföld nagymértékben függ a migránsok munkájától. A délkelet-ázsiai ország a 80-as, 90-es években évi 7 százalékos gazdasági növekedést ért el, köszönhetően a nagy mennyiségben beáramló olcsó munkaerőnek. A migránsok elvállalták a nehéz munkákat, mára azonban már a könnyebb feladatokra is jelentkeznek.

„A thai emberek el fogják veszíteni a munkájukat. Már nem marad nekünk semmi, mert a burmaiak szorgalmasabbak, mint a thaiok. Ők 500 batot is megkeresnek egy nap, a thaiok meg csak 300-at. A thaiok lustábbak” – mondta Somsak Sermpanijakit boltos.

Thaiföldön 2 éve, a katonai puccs óta stagnál a gazdaság, ezért a helyiek számára már nincs annyi lehetőség, mint régen. A közhangulat ezért fordult a bevándorlók ellen. Szeptember elseje óta a thai hatóságok több rajtaütés során több mint 150 illegális migránst tartóztattak le. Büntetésük pénzbírságtól a kitoloncolásig terjed.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!