2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Mexikó nem fizet a falért

2017. január 12., csütörtök 06:36, frissítve: csütörtök 11:04

Nem fizet Mexikó a Donald Trump által ígért falért, amelyet az Egyesült Államok a déli határra építene – jelentette be a mexikói elnök. Enrique Pena Nieto szerint az Egyesült Államoknak is felelőssége van a bevándorlásban, és azon kéne munkálkodnia, hogy megállítsa a Mexikó irányába érkező illegális fegyverszállítmányokat.

Ragaszkodik a fal építéséhez az amerikai–mexikói határon a megválasztott amerikai elnök. Donald Trump első sajtótájékoztatóján beszélt erről. „Építeni fogunk egy falat, várhatnék még vele másfél évet, amíg véget érnek a tárgyalások Mexikóval, amik majd akkor kezdődnek el, amikor hivatalba lépünk. De nem akarok várni. Mike Pence dolgozik a különböző ügynökségek és a kongresszus beleegyezésének megszerzésén, hogy elkezdhessük a falat. Nem érzem úgy, hogy egy-másfél évet várnunk kellene. Elkezdjük építeni. Mexikó valamilyen formában, és ennek sok változata van, fogja kifizetni nekünk a fal árát” – jelentette ki a megválasztott elnök.

Nem így gondolkodik erről a kérdésről a mexikói elnök. „Evidens, hogy vannak nézetkülönbségek az új amerikai kormánnyal, például a fal kérdésében, amiért természetesen Mexikó nem fog fizetni” – reagált Enrique Pena Nieto. Mexikó támogatja, hogy a határt megerősítsék, de a fal ötletét ellenzi. Szerinte az Egyesült Államoknak is felelőssége van a bevándorlásban, és azon kéne munkálkodnia, hogy megállítsa a Mexikó irányába érkező illegális fegyverszállítmányokat.

„Biztosíthatom önöket arról, hogy továbbra is azon dolgozunk, hogy jó kapcsolatunk legyen az Egyesült Államokkal és annak elnökével. Az Egyesült Államoknak kötelessége kivenni részét a közös felelősségből, hogy megállítsuk az illegális fegyverszállítást az Egyesült Államokból Mexikóba csakúgy, mint az illegális pénzek mozgásának megállítását, amiket a bűnszervezetek kapnak a mi országunkban” – emelte ki.

Mexikó orlandói konzulja durvának minősítette Trump kijelentéseit. „Úgy vélem, hogy ez abszurd, ez durva, ugyanakkor, mint ahogy hallani lehet, a mexikói külügyminiszter a déli határ megerősítése mellett érvel, hogy megerősödjön a közép-amerikai közösség, hogy hidakat építsünk inkább falak helyett. Ezt láttuk az elmúlt napokban” – nyilatkozta Jaime Sabines

A helyiek is azon az állásponton vannak, hogy Mexikónak nem szabad fizetnie Trump faláért. „Ez egy hibás terv, mert államként nem fizethetünk valamiért, amit nem mi építünk és amiből nincs is hasznunk. Csak az Egyesült Államoknak van haszna belőle, mert meggátolják vele, hogy a mexikóiak átmenjenek a határon. Az amerikaiaknak kellene fizetnie azért a falért, amit ők építenek. Mexikó semmi sem épít és nem is kér semmit se” – vélekedett egy mexikóvárosi lakos.

Donald Trump január 20-án lép hivatalba mint az Egyesült Államok elnöke. Mexikó elnöke épp a napokban nevezte ki korábbi pénzügyminiszterét a külügyi tárca élére. Luis Videgaray feladata lesz majd a tárgyalás az új amerikai kormánnyal. A formális megbeszélések időpontja egyelőre ismeretlen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!