2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Mexikó beengedte az USA-ba tartó nőket és gyerekeket

Mexikó megnyitotta Guatemalával közös határát az Egyesült Államokba tartó migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt. Hondurasból még múlt héten indultak el több ezren a közép-amerikai országba. Donald Trump a héten azzal fenyegetőzött, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket.

  • Mexikó beengedte az USA-ba tartó nőket és gyerekeket

Összetákolt csónakokkal próbálnak meg átkelni javarészt hondurasi migránsok a Mexikót Guatemalával összekötő folyón. Sok menekült fizetett a helyi tutajosoknak, hogy vigyék át őket a folyón az autógumikból készült járműveiken. Egy fuvar 1 dollár 30 cent, vagyis körülbelül 300 forintba került.

„Az emberek kétségbeesettek. Nem engedik át őket, láttuk, hogy hogyan szorították őket a hídra. Nem tudjuk, hogy hány embernek sikerült átjutnia és, hogy mennyien lehetnek még itt. Nem tudjuk, hogy hol vannak azok az emberek, akik buszokra szálltak és akiknek megígérték, hogy biztonságos menedékhelyre szállítják őket. Nem tudjuk merre vannak” – mondta egy migránssegítő szervezet munkatársa.

A mexikói készenléti rendőrséggel történt pénteki összecsapás után több mint 650 migránsnak sikerült Mexikóba jutnia a Suchiate folyón át. Mindannyiukat regisztrálták a mexikói hatóságok. „Nagyon sokat kockáztattunk azzal, hogy átkeltünk a folyón és az életünket is kockáztattuk, mert Hondurasban esély sincs a jó életre, nincs jövő. Folytatni fogjuk az utunkat, mindent megteszünk” – jelentette ki egy hondurasi menekült.

Néhány, a karavánban részt vevő hondurasi migráns úgy döntött, hogy visszatér otthonába. A guatemalai hatóságok buszra tették őket és elindultak velük a hondurasi határ irányába. „Eldöntöttük, hogy visszamegyünk, eldöntöttük, mert nem tehetjük, amit akarunk, nem élhetjük az amerikai álmot. Ezért döntöttünk úgy, hogy visszamegyünk Hondurasba” – nyilatkozta egyikük.

Ajánlatcsomag a visszatérőknek?

Közben a guatemalai fővárosban közös sajtótájékoztatót tartott a hondurasi és a guatemalai elnök. „5000 és 5400 fő közötti ember lépett be guatemalai területre. Vannak már előzetes számaink, amik szerint közel 2000, egy kicsivel több vagy egy kicsivel kevesebb, ezeket az adatokat még egyeztetni kell Hondurassal, hogy pontosak legyenek, szóval 2000 ember már biztonságosan visszatért hondurasi területre” – közölte Jimmy Morales guatemalai elnök.

A hondurasi elnök szerint további, majd 500 ember van még úton hazafelé. A politikus szerint senkinek nem kell retorzióra számítania, amiért elhagyta az országot. „486-an vannak úton. Szeretném biztosítani a hondurasiakat, hogy van egy munkacsapatunk, akik várják őket és nem csak, hogy várják, de egy ajánlatcsomaggal várják, ami lehetőségeket biztosít számukra, minden polgár számára attól függően, hogy mit szeretne az életével kezdeni, hogy jobb minőségű életet élhessen a közösségben” – ígérte Juan Orlando Hernandez hondurasi elnök.

Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa, különösen az országban tevékenykedő bandák és a kábítószer-kereskedelem miatt. A kilencmilliós lakosság 68 százaléka szegénységben él. Az ENSZ adatai szerint évente több mint félmillióan lépik át illegálisan Mexikó déli határait, hogy az országon keresztül az Egyesült Államokba jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!