2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Mészárlás Las Vegas központjában

2017. október 2., hétfő 08:53, frissítve: hétfő 19:02

Ötvenre nőtt a Las Vegas-i mészárlás halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig már meghaladja a kétszázat. A Mandalay Bay-i hotel és kaszinó környékén egy zenei fesztivál utolsó napját tartották éppen, a támadó gépkarabéllyal lőtt a tömegbe a szálloda 32. emeletéről. A rendőrök végeztek a támadóval, társát még keresik. A rendőrök kizárták a terror cselekmény lehetőségét.

Este 10 órakor Jason Aldean country-énekes szabadtéri koncertje a végéhez közeledett, amikor a több ezer rajongó egy petárdaszerű hangsorozatra lett figyelmes. Néhány másodperc múlva azonban mindenki számára egyértelmű lett, hogy éles lőszerrel lőnek rájuk.

A hatóságok lezárták a Las Vegas Stripet, azt a sugárutat, ahol a kaszinók és a hotelek vannak. A McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át. „Először rendőröket láttunk, úgy nyolcan rohantak a lifthez, felmentek, lejöttek, mindenfelé rohantak, azt mondták, hogy menjünk ki, aztán hogy menjünk be, egy fegyveres fent van, egy fegyveres még mindig lő, egy másik pedig valahol máshol van” – nyilatkozta egy ausztrál turista.

„A színpadhoz közel voltunk, úgy hat sorral előtte a baloldalon. zenélt és akkor hallottunk egy hangos durranást, mintha egy üveg robbant volna fel. összenéztünk a testvéremmel aztán hátrafordultunk a mögöttünk álló lányhoz és azt mondtuk: ez meg mi volt? aztán jöttek azok a hangok, amiket a tüzijáték ad. csak néztük. a koncert folytatódott. aztán hallottuk -erről egyébként videóm is van- szóval hallottunk egy hosszabb hangot. És mindenki a földre hasalt. Aztán felkeltünk. A koncertnek vége szakadt. Mielőtt abbahagyták valami megsérült a jobboldalon, ezért hagyták abba, a reflektorok felkapcsolódtak és tovább hallottuk a lövéseket” – idézte fel egy szemtanú.

A merénylő több száz lövést adott le gépkarabélyából, a színpad előtti tömegbe tüzelt, így a lehető legnagyobb öldöklést végezte. A koncert helyszínén tartózkodók a közeli szállodákba menekültek.

„3-4 lövést hallottunk, aztán gyors gépfegyver tűz jött 4-5 ütemben, beszaladtunk a hotelbe, a kaszinókat pedig elkezdték lezárni és kitessékelni az embereket, megpróbáltunk a szobánkba menni, de a lifteket is leállították és kitessékeltek mindenkit” – tette hozzá egy másik szemtanú.

A mentősöket szörnyű kép fogadta: több tucat sebesült feküdt a koncertnek otthont adó park és a környező utcák kövén.

A rendőrök azonnal lezárták kaszinóváros sugárútját, a Las Vegas Strip-et. A kommandósok beazonosították a lövöldöző hotelszobáját, de mire felértek, már holtan találták az elkövetőt. „Az elkövető öngyilkosságot követett el, mielőtt elcsíphettük volna. Még tart a házkutatás az otthonában, de a hotelszobájában 10 lőfegyvert találtunk” – nyilatkozott Joseph Lombardo clark megyei seriff.

A 64 éves Stephen Paddock magányos merénylő volt, büntetlen előéletű fehér bőrű amerikai. Indítéka egyelőre nem ismert, a rendőrség közlése szerint a férfinek nincs katonai háttere és szélsőséges csoportoknak sem volt tagja. A vérfürdőért azonban az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, a terrorszervezet állítása szerint a férfi élete végére áttért az iszlámra és a hit nevében ölt.

Donald Trump elnök rendkívüli tévébeszédében gonosznak nevezte az elkövetőt. „Együtt éljük át a szomorúságot, döbbenetet és gyászt. Múlt éjjel egy fegyveres tüzet nyitott egy nagy tömegre egy country koncerten Las Vegas-ban. Brutálisan meggyilkolt több mint 50 embert, és több százat megsebesített. Színtiszta gonoszságból cselekedett” – mondta az amerikai elnök.

A Vegas-nak otthont adó Nevada az egyik olyan állam az USA-ban, ahol a legkevésbé szigorúak a fegyvertartási szabályok. A helyieknek nem kell fegyvertulajdonosként regisztrálniuk magukat, és bár átvilágítják őket vásárláskor, később más magánembereknek is eladhatják a boltból szerzett fegyverüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!