2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

„Merkelt büntették a választók”

2017. szeptember 25., hétfő 10:22, frissítve: hétfő 11:18

Merkelt a menekültpolitikája miatt büntették meg a választók, viszont a migránsoknak köszönheti megerősödését a bevándorlásellenes AfD.

Merkelt újraválasztották, de a nacionalisták történelmi áttörést értek el, ami spontán tüntetéseket váltott ki. Ezzel a felütéssel kezdte a BBC reggeli beszámolóját a németországi választásokról. A brit közszolgálati médium kiemelte, hogy a CDU, bár 70 éve legrosszabb eredményét érte el, mégis a legnagyobb politikai erő maradt a berlini törvényhozásban. A BBC berlini tudósítója úgy véli, ezzel a katasztrofális eredménnyel büntették meg a választók Angela Merkelt, amiért megnyitotta az ország határait 900 ezer, útlevéllel nem rendelkező menekült és migráns előtt.

A szintén brit, baloldali The Guardian szerint a szélsőjobboldal megerősödése gyöngítette meg Merkelt. A napilap kiemeli, a német kancellár a harmadik legnagyobb politikai erővé vált, populista, bevándorlásellenes AfD párt nyomása alatt lesz a következő időszakban. Miközben olyan kihívásokkal kell megbirkóznia, mint a menekültek beengedése, az alacsony születésszám, a gyöngélkedő acélipar, illetve a dízelautó-botrány.

A választók által megbüntetett Angela Merkel kormányalakítási nehézségeire figyelmeztet a Reuters. A brit hírügynökség reggeli tudósítása szerint egy meggyengült német kancellár esetleges koalíciója a szabadpiacpárti szabaddemokratákkal és a Zöldekkel a bizonytalanságot hordozza magában, mert országos szinten még nem próbálták ki. Ez pedig elbizonytalaníthatja a befektetőket, amit az is jelez, hogy az eredmények ismeretében az euró kéttized százalékot gyöngült a dollárral szemben az ázsiai piacokon.

A szélsőjobb megerősödése miatt Merkelnek nem marad más lehetősége, mint az úgynevezett Jamaica-koalíció – írta a The Washington Post. Az amerikai lap beszámolója szerint azonban a német kancellárnak minden politikai tapasztalatát be kell vetnie, hogy a fekete kereszténydemokraták, a sárga liberálisok és a zöldek kormányzó szövetsége működőképes legyen. A környezetvédőkkel az energia és a klímaváltozás miatt támadhat nézetletérése, menekültpolitikájával pedig pártja jobboldali szárnyával, valamint a neoliberális szabaddemokratákkal kerülhet szembe. A liberálisok vezetője ráadásul tegnap közölte, ellenzik az euróövezet tervezett reformját. Ehhez jön hozzá még, hogy ott lesz a nyomában a jelentősen megerősödött bevándorlásellenes AfD.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!