2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Merkelnek nem tetszik a V4 hozzáállása

Hír TV

2017. december 15., péntek 07:44, frissítve: péntek 08:49

A német kancellár szerint elfogadhatatlan, hogy a visegrádi országok pénzzel próbálják megváltani a szolidaritást menekültügyben. Angela Merkel arra reagált, hogy a V4 az olasz és líbiai határvédelem erősítésére ajánlott támogatást. Merkel az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot is bírálta, aki eltörölné a kötelező kvótarendszert.

Túl átlátszó volt a visegrádi országok próbálkozása menekültügyben. A szövetség továbbra se hajlandó legális menekülteket befogadni, de cserébe 35 millió eurót ígért a líbiai és olaszországi válsághelyzet kezelésére. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke meg is dicsérte a V4-et, de a nyugat-európai EU-tagok nem voltak ilyen lelkesek.

Nagyon örömteli, hogy a visegrádi országok 35 millió euróval támogatják a migráció okainak a felszámolására irányuló törekvéseket. De ne felejtsük el, hogy más országok ezt már régóta csinálják, nincs ebben semmi különleges. Pénzzel nem lehet kiváltani a szolidaritást, nem lehet fizetni a menekültek befogadása helyett – közölte a holland miniszterelnök, Mark Rutte.

A visegrádi országok elutasítják a kötelező kvótarendszert. Az Európai Tanács lengyel elnöke, Donald Tusk is azt mondta, hogy a migrációt szabályozó dublini szerződés működésképtelen, és a kötelező kvótákat el kell törölni, de erről a németek és a franciák hallani sem akarnak.

Egyértelműen elmondtam, nem örülök neki, hogy nem működnek a szabályok, és nem tartják be azokat. A szolidaritás nem önkéntes alapú, és a tagállamoknak másokkal kell szolidárisnak lenniük, nem magukkal. Ettől még messze vagyunk, és a törésvonalak változatlanok. Sok munkánk van a jövő júniusi megoldásig – jelentette ki Angela Merkel.

Európába a menekültválsággal körülbelül egymillió ember érkezett legálisan. A kvótarendszer első fejezetében 160 ezer ember elosztásáról döntöttek, de két év alatt mindössze 32 ezer embernek sikerült így új otthont találni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!