2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Merkelék odacsapnak a törököknek

2017. július 21., péntek 07:26, frissítve: péntek 08:40

Berágtak a németek a török vezetésre a jogvédők letartóztatása miatt, a berlini kormány beruházásokat állíthat le. Nem tanácsolják a németeknek, hogy Törökországba utazzanak, ami súlyos veszteséget okozhat a török turizmusnak, amely az elmúlt években a terrorizmustól szenvedett.

Egy hete még mosolyogva köszöntötte a német kancellár Törökország berlini nagykövetét. Azóta a két ország viszonya elmérgesedett. A törökök néhány napja az Amnesty International helyi irodájának vezetőjével együtt német, illetve német–török kettős állampolgárságú jogvédőket is letartóztattak. A csoport a gyanú szerint terroristákat támogatott. A letartóztatások hírére a német kormány bekérette a török nagykövetet, a berlini vezetés a jogvédők azonnali szabadon bocsátását követeli.



A német külügyminiszter megszakította szabadságát, visszatért hivatalába, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Németország újragondolja a török politikáját, felülvizsgálja a beruházási hiteleket, a Törökországba utazó németeket pedig fokozott óvatosságra inti. 

„Elvárjuk, hogy Törökország térjen vissza az európai értékekhez, a vélemény, a sajtó és a művészet szabadságának tiszteletben tartásához. Továbbra is fontos érdekünk, hogy jó kapcsolatban legyünk Törökországgal, és jó, bizalommal teli kapcsolatunk legyen a török kormánnyal. Szeretnénk, ha Törökország a Nyugat részévé válna, vagy legalább ott maradjon, ahol van. Ez azonban nem megy Törökország nélkül” – mondta Sigmar Gabriel külügyminiszter.

Német sajtóhírek szerint a török kormány a jogvédőket olyan török állampolgárokra cserélné ki, akik a tavalyi törökországi puccskísérlet után kaptak menedékjogot Németországtól.

Az Európai Bizottság is tiltakozik, de pénzügyi szankciókat egyelőre nem tervez: „Követeljük ezeknek az embereknek az azonnali szabadon engedését. Ami a Törökországnak szánt uniós pénzeket illeti, azok jól meghatározott célokra és területekre vonatkoznak, és a közérdeket szolgálják, a tagállamok közösen döntenek róluk” – szögezte le Margaritis Schinas, a bizottság szóvivője.

A német kancellár szóvivője közölte, hogy a külügyminisztérium Angela Merkel kérésére keményít be Törökországgal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!