2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Merkel terve a magyar kormánynak is betehet

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 19:31, frissítve: csütörtök 20:51

A menekültválság kezeléséhez és a menedékkérők befogadásához kötné Angela Merkel német kancellár az európai uniós támogatásokat egy a Financial Times által megszerzett tervezet szerint. Brüsszelben pénteken kezdődnek az egyeztetések az EU következő költségvetéséről, amelyen Merkel is részt vesz. A kancellár új közös európai megoldást szeretne menekültügyben.

Napirend előtt szólalt fel Angela Merkel ügyvezető német kancellár reggel a berlini parlamentben, a téma nemcsak a pénteken kezdődő brüsszeli uniós találkozó, hanem a szír helyzet is volt.

„Amit momentán látunk, azok a borzalmas események Szíriában. Ahol a kormány nem terroristák, hanem a saját lakossága ellen harcol, öl meg gyerekeket és dönt romba kórházakat, az nem más, mint mészárlás, amely ellen fel kell lépnünk, és amely arra szólít fel bennünket, hogy nagyobb szerepet vállaljunk, hogy ennek az öldöklésnek vége legyen. Nekünk, európaiaknak kell ezen dolgoznunk” – emelte ki.

Meghozza minden európai uniós országnak – derül ki egy, a Financial Times által megszerzett tervezetből, amely szerint a kancellár azt szeretné elérni az új uniós költségvetésben, hogy a jövőben a migrációs válság kezelésében való részvételhez és a menekültek befogadásához kössék a pénzügyi támogatásokat. Vagyis a kiszivárgott információk szerint csak az kaphatna pénzt az uniótól, aki együttműködik a menedékkérők elosztásában.

A Financial Times elemzője azt írja, ez a lépés újabb jele annak, hogy Németország az unió egyik legnagyobb befizető országaként nem akarja tovább tolerálni azokat az tagállamokat, amelyek „kivonják magukat a közös teherviselés alól”, miközben nagy haszonélvezői a pénzügyi forrásoknak. A brit napilap itt Lengyelországot és Magyarországot név szerint is megemlíti.

„A szolidaritás nem lehet egyirányú utca” – hangsúlyozta e heti videoüzeneteben Merkel. Elmondta, hogy Németország idén júniusig új közös európai menekültügyi rendszer felállítását kezdeményezi, amelyben minden tagállamnak részt kell vallania.

A várhatóan márciusban összeálló új német kormány tovább növelné a befizetéseit az uniós kasszába. Arra viszont, hogy a támogatások szétosztását olyan alapértékekhez kötné, mint a demokratikus intézményrendszerek fenntartása vagy a szolidaritás kérdése, eddig még nem volt példa. Ez Magyarországot akár hátrányosan is érintheti.

Nem tudják, Orbán mire utalhatott

Twitter-üzenetben figyelmeztette többek között a magyar kormányt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, amikor azt írta: a migrációra nincs megoldás a terhek igazságos elosztása és szolidaritás nélkül. A Fidesz is az Európai Néppárt tagja, bár az utóbbi időkben éppen a menekültügy kezelése miatt nagyon sok vitájuk volt egymással. Manfred Weber két hete, a legutóbbi európai parlamenti plenáris ülés előtt beszélt arról is, hogy az illegális migrációt meg kell állítani. Ezzel a kapcsolatban a magyar kormány rendszeresen arra hivatkozik, hogy Nyugat-Európában támogatják az illegális határátlépéseket, holott számos intézkedés született már a meggátolásukra.

Orbán Viktor a hét elején Szófiában azt mondta, van egy új javaslat az Európai Bizottságtól, amely kötelezővé teszi Magyarország számára, hogy évente tízezer migránst telepítsen le. A Hír TV kérdezte az Európai Bizottságot, van-e bármiféle olyan javaslata, amire Orbán Viktor utalhatott, a válasz egyértelmű nem volt. Elmondták, hogy 2016 májusából származik az a bizottsági javaslat, amely a szétosztásra vonatkozik, ez azonban nem migránsokat érint, hanem egy sokkal szűkebb csoportjukat, a menekülteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!