2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Merkel sürgeti az ukrajnai békét

2017. május 20., szombat 20:33, frissítve: szombat 20:54

Felélesztené a kelet-ukrajnai békefolyamatot a német kancellár, aki a minszki megállapodás aláíróinak újabb találkozóját sürgeti. Az oroszok közben azt kifogásolják, hogy az ukránok nem kérnek az orosz médiából és internetes portálokból, betiltották a többi közt a Yandex keresőt is.

Egy Berlintől északra lévő kastélyban fogadta a német kancellár ukrán kollégáját. Angela Merkel szeretné kimozdítani a holtpontról a kelet-ukrajnai békefolyamatot, azt szorgalmazza, hogy tartsanak újabb négyoldalú találkozót a kelet-ukrajnai helyzetről a két érintett, vagyis Oroszország és Ukrajna, valamint Franciaország bevonásával. Utóbbit már az új elnök, Emmanuel Macron képviselné.


Merkel arról beszélt, hogy „ami a minszki folyamatot illeti, nemrég alkalmam volt beszélni orosz kollégámmal, Vlagyimir Putyinnal Szocsiban. Sajnos mindketten láttuk, hogy a húsvéti időszakot követően ismét növekedett a tűzszünet megszegésének gyakorisága. Azért a mai találkozó fő témája a biztonsági kérdés a régióban, mivel a minszki egyezmény kimondja, hogy a biztonság a további előrelépés feltétele”.

A 2015-ben kötött második minszki egyezményt követően megszűntek ugyan a jelentősebb harcok az ukrán hadsereg és a kelet-ukrajnai szakadárok között, a fegyverek azonban nem hallgattak el teljesen. Az ukrán elnök szerint konstruktív tárgyalásokra van szükség természetesen a minszki jegyzőkönyv betartása mellett.
Petro Porosenko hangsúlyozta, hogy a minszki szerződés alkalmazása elkerülhetetlen és kimondottan nagy jelentőségű. Hozzátette, jelen pillanatban nem lát alternatívát.

Az ukrán elnök szerint a teljes biztonsági csomagot végre kell hajtani Kelet-Ukrajnában, ami magába foglalja a nehéztüzérség visszavonását is, valamint a túszul esett ukránok szabadon bocsátását. Petro Porosenko reméli, hogy a gazdaságilag fejlett országok, a G7 szicíliai találkozójának résztvevői is hasonló álláspontot képviselnek, mint Ukrajna. Az oroszok közben azzal vádolták meg a kijevi vezetést, hogy megszegi az információ szabad áralmását az orosz média és az orosz internetes portálok betiltásával, ami a többi közt a Yandex keresőre és a Facebookhoz hasonló egyik orosz közösségi portálra is vonatkozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!