2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Külföld

Merkel sem bízik már a csúcsjelölti rendszerben

Az Európai Néppárt tegnap újra kiállt Manfred Weber európai bizottsági elnöki ambíciói mellett, miközben a csúcsjelölt Berlinben politikai „mecénásával”, Angela Merkellel találkozott. A kancellár szerint már korántsem biztos, hogy a csúcsjelöltek közül kerül ki Euró­pa következő vezetője.

  • Merkel sem bízik már a csúcsjelölti rendszerben

Bonyolult a helyzet, az Európai Bizottság következő elnökének a személyéről pedig nem egyedül döntök – mondta tegnap a Bundestagban Angela Merkel, egyúttal azt hangoztatva: bár a német kormány továbbra is kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett, egyáltalán nem biztos, hogy a mechanizmus alapján választják majd meg a következő bizottsági elnököt.

– Mivel tiszteljük a német–francia kapcsolatokat, azt is elfogadjuk, hogy a francia elnök a miénktől különböző véleményt képvisel a kérdésben – szögezte le a kancellár.

A csúcspozíciókért zajló hatalmi játszma meglehetősen negatív hatással van Berlin és Párizs viszonyára. A német uniópártok európai parlamenti delegációvezetője a minap „antinémetnek” bélyegezte a bajor Manfred Weber bizottsági elnökségét elutasító Emmanuel Macront, akit egyúttal az euró­pai demokrácia elpusztításával is vádolt. A francia elnök kritikáira egyébként maga Weber is reagált. A néppárti csúcsjelölt a Die Welt napilap hasábjain fejtette ki: Európa demokratizálásához elengedhetetlen, hogy a választásokon legtöbb szavazatot szerzett pártcsalád delegálja a bizottság következő vezetőjét. Mint írta, súlyos csapás lenne, ha diplomaták a hátsó szobákban döntenének a csúcspozíciókról.

Márpedig a bajor politikus tegnap este éppen egy ilyen berlini „szobában” egyeztetett Angela Merkellel és Anegret Kramp-Karrenbauerrel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével. Rossz ómen, hogy mindössze pár nappal a rendkívüli EU-csúcs előtt Berlinbe hívták Webert. A német sajtó tegnap arról írt: a kancellár is kezdi belátni, hogy a Webert támogató álláspontja nem tartható. Merkel egyébként ma Japánba repül, ahol a G20-országcsoport találkozóján részt vevő európai államokkal együtt folytatják az egyeztetéseket az uniós csúcspozíciókról.

A kancellár tegnap ismét megerősítette: vasárnap, az uniós csúcs napján már eredményeket – azaz neveket – szeretne látni. Utóbbi annak fényében ambició­zus célkitűzés, hogy már meg is kezdték egy jövő hétfői munkareggeli előkészületeit arra az esetre, ha vasárnap ismét elbukna a kompromisszumkeresés. Az Euró­pai Parlament pedig, mint kiderült, mégsem kedden, hanem egy nappal később szavaz majd az elnökéről, további 24 órát biztosítva az alkudozásnak. A parlament elnöki posztja egy újabb olyan kulcspozíció, amelyről a „vezetői csomag” részeként dönteni kell. Idén kiemelt figyelmet szentelnek a politikai, földrajzi és nemi megoszlásnak – utóbbin azt értve, hogy nők is kapjanak megfelelő számú posztot –, így az EP-elnök személye önmagában meghatározhatja a hatalmi játszma kimenetelét.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!