2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Merkel pártszövetsége kapta a legtöbb szavazatot

2017. szeptember 24., vasárnap 18:16, frissítve: vasárnap 21:16

Az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép pártszövetség szerezte a legtöbb voksot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU–CSU) pártszövetség a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága jelentősen csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Az elmúlt időszakban egy olyan Németországért dolgoztunk, ahol élni szeretnénk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez sok munkát igényel. A gazdasági stabilitás megőrzése, a gazdaság erősítése, a szociális értékek hangsúlyozása, az Európai Unió megerősítése mind a saját érdekünk, és ehhez hozzátartozik az illegális migráció elleni fellépés, illetve a legális menekültek társadalmi integrációja is. Ezek lesznek a legfontosabb témáink” – mondta Merkel.

Történelmi mélypontra süllyedt a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) támogatottsága az exit poll eredmény szerint. A kutatások alapján a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg, eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

Bejutott két új párt a Bundestagba. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 13-13,5 százalékkal a harmadik legerősebb pártként debütál, a 2013-ban kiesett, liberális Szabad Demokrata Párt pedig 10-10,5 százalékkal kerül be ismét.

A szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak a történelmi vereség után – döntött a párt vezetése sajtóértesülések szerint. A beszámolók alapján a vezetők egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!