2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Merkel nem változtat a terrortámadások ellenére sem

2016. július 28., csütörtök 17:55, frissítve: csütörtök 17:57

Nem változtat menekültpolitikáján Angela Merkel a terrortámadások miatt. Ezt a német kancellár a berlini sajtótájékoztatóján közölte. A menedékkérők által elkövetett merényleteket ugyanakkor szégyenteljesnek nevezte. Angela Merkel hozzátette, jobb figyelmeztető rendszer kialakítására van szükség a szélsőségesek kiszűrése érdekében.

Ez volt Angela Merkel első sajtótájékoztatója az elmúlt két hétben történt terrortámadásokat követően. Münchenben egy neonáci fiatal lőtt le kilenc embert, Würzburgban egy afgán migráns baltával, Ansbachban pedig egy szír menedékkérő öngyilkos robbantással sebesített meg több embert. A német kancellár ennek ellenére nem változtat menekültpolitikáján, mert szerinte a támadásokat magára vállaló Iszlám Állam pont ezt akarja.

„A terroristák el akarják terelni a figyelmünket arról, ami igazán fontos, alá akarják ásni a szolidaritásunkat és az egységünket. Rombolni akarják az életmódunkat, a nyitottságunkat, és igen, a nehéz helyzetű emberek befogadására való hajlandóságunkat. Gyűlöletet és félelmet akarnak terjeszteni a kultúráink és vallásaink között. Határozottan fel kell lépnünk ez ellen” – jelentette ki a német kancellár.

Merkel ugyanakkor elismerte, hogy a szélsőségesek hatékonyabb kiszűrése érdekében lépéseket kell tenni, és erre kilencpontos tervet javasolt. „Láthatjuk, hogy a szervezett bűnözés mellett, amely ellen már hoztunk intézkedéseket, új fenyegetések és elkövetők jelentek meg, akik eddig elkerülték a biztonsági szolgálatok figyelmét. Ez azt jelenti, hogy jobb előrejelző rendszerre van szükségünk, amelyek azonnal figyelmeztetik az illetékes szerveket a radikalizálódásra a menekültügyi vagy a bevándorlási eljárások során” – így Angela Merkel.

Korábban a német belügyminisztérium közölte, hogy az ansbachi öngyilkos merénylőt visszatoloncolták volna Bulgáriába. Egy bolgár televízió interjút is készített a 27 éves szír menedékkérővel még 2013-ban, mielőtt továbbindult volna Németországba. A felvételen az ottani rossz körülményekről beszél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!