2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Merkel is a Nobel-békedíj várományosai között

2016. október 1., szombat 19:13, frissítve: szombat 19:58

A jövő héten hirdetik ki a Nobel-békedíj győztesét, amelynek több olyan jelöltje is van, amely a migránshullámhoz és a szíriai válsághoz kapcsolódik. A várományosok között vannak a görög szigetek önkéntesei, Angela Merkel német kancellár, valamint Ferenc pápa katolikus egyházfő is.

Szelfi Angella Merkellel – a pillanatok nemcsak a képet készítő migránsok számára lehetnek emlékezetesek, hanem a német kancellár számára is, aki akár Nobel-békedíjat kaphat „nyitott ajtók” politikájáért.

„Hadd mondjam azt, hogy Németország erős ország, és kijelenthetem, hogy sokat elértünk, ezért megtudjuk ezt is oldani. Képesek vagyunk kezelni ezt a helyzetet, és ha lesznek akadályok, akkor túltesszük magunkat rajtuk” – fogalmazott még az elmúlt évben Angela Merkel.

Két hete viszont már azt mondta a német kancellár, hogy ha tehetné, visszaforgatná az idő kerekét, Németország ugyanis nem készült fel a migránsok millióinak fogadására. Nyilatkozata ellenére is esélyes lehet a Nobel-békedíjra.

A jelöltek között vannak a szíriai „Fehér Sisakosok”, vagyis a civil védelmi szervezet tagjai, akik a légicsapások és a bombatámadások után a romok alól mentik ki az áldozatokat. A csoportnak több ezer tagja van, legutóbb Idlídben egy egy hónapos csecsemőt emeltek ki egy ház maradványai közül.

„Jelenleg 120 önkéntesünk van Allepóban, tizenketten közülük megsérültek. Próbálunk gyakorlatokat tartani, és új önkénteseket is toborzunk a városban, Allepót ugyanis példa nélküli, kegyetlen támadások érik” – közölte nemrégiben Read Al-Szaleh, a szervezet vezetője.

A Nobel-békedíj várományosai között vannak a görög szigetek lakói és az ott dolgozó önkéntesek is, akik megmentették és segítették az oda érkező migránsok tízezreit. A görög szigetlakók jelöléséhez egy amerikai civil szervezet 670 ezer online aláírást gyűjtött össze.

A díjjal tízmillió svéd korona, vagyis valamivel több mint egymillió amerikai dollár is jár. A díj idei nyertesét jövő pénteken hirdetik ki Oslóban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!