2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Merkel ígéretet tett a katonai kiadások növelésére Trumpnak

2017. március 17., péntek 21:05, frissítve: péntek 22:11

Udvariasan, de feszülten nyilatkozott a Fehér Házban a kétórás, zárt ajtós tárgyalásukat követően Donald Trump és Angela Merkel. A két vezető nyilatkozataiból nem derült ki, miben állapodtak meg a külföldi kocsikra kivetett amerikai extravámmal kapcsolatban, azt viszont Merkel bejelentette, hogy Németország fokozatosan fokozatosan emeli a védelmi kiadásait.

Most találkozott először a Fehér Házban a német kancellár és az amerikai elnök Donald Trump januári beiktatása óta. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón az amerikai elnök a két ország közös érdekeit hangsúlyozta. „Megerősítettem Merkel kancellárnak, hogy továbbra is támogatom a NATO-t és annak szükségességét, de csak úgy, hogy a NATO szövetségeseink fizessék meg anyagi hozzájárulásukat a védelemhez. Sok nemzet tartozott nagyon sok pénzzel az elmúlt évek alatt és ez nagyon nem tisztességes az Egyesült Államokkal szemben” – emelte ki Trump.

Angela Merkel Németország katonai kiadásainak további növelésére tett ígéretet. „A NATO nagyon fontos nekünk, és ez volt az oka annak, hogy a Wales-i csúcson azt mondtuk, hogy Németország megnöveli a védelmi kiadásait. Abban állapodtunk meg, hogy 2024 év végéig 2 százalékos növekedést produkálunk. Megnöveltük a védelmi kiadásainkat 8 százalékkal tavaly, és folytatni fogjuk a munkát ebbe az irányba” – közölte Merkel.

A német kancellárt több nagyvállalat vezetője is elkísérte, köztük olyan cégeké is, mint a Siemens és a BMW is. Trump nemrég 35 százalékos importvámmal fenyegette meg a külföldi autógyártókat, amit a Németország a kereskedelmi világszervezet elé akar vinni. „A tisztességes kereskedelmet támogatjuk. Ennek egy mindkét fél számára előnyös helyzetnek kell lennie, mindkét fél előnyére. Megbeszélhetjük itt a részleteket és ma már láthattuk a vállalatokkal és a vezetőikkel történt tárgyalások során, hogy milyen lehetőségei vannak a két gazdaságnak” – nyilatkozta a német kancellár.

Az amerikai elnök  is a tisztességes kereskedelemről beszélt, de a saját szemszögéből. „Először is nem hiszek a bezárkózó politikában, ugyanakkor hiszem azt, hogy a kereskedelem politikájának, igazságos politikának kell lennie és az Egyesült Államokat nagyon tisztességtelenül kezelte itt sok ország az elmúlt években, ezt állítjuk le. De nem vagyok elszigetelődés hívő” – húzta alá.

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnak az ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítéséért, és kiemelte a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!