2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Merkel győzelme borítékolható, de kivel köt koalíciót?

2017. szeptember 22., péntek 23:41

A közvélemény-kutatások alapján biztos, hogy Angela Merkel pártszövetsége nyeri a vasárnapi német választást, de az egyelőre kérdés, hogy kivel léphet majd koalícióra. Négy lehetséges forgatókönyv van.

A berlini maraton és a terrorveszély miatt már pénteken lezárták a főváros néhány utcáját a hatóságok. A sportrendezvénynek nem sokkal azelőtt lesz vége vasárnap, hogy kijönnek az első eredmények a választás után.

„Nem hinném, hogy terrorcselekmény miatt kell aggódnunk, de az kétségtelen, hogy sokan riogatnak ezzel. Szerintem minden rendben lesz, a maratonon és a választáson is” – mondta egy helyi férfi.

Magyar ima
A Fidesz Angela Merkel győzelméért szorít. >>>

A választáson Angela Merkel CDU–CSU pártszövetségének győzelme szinte biztos. 12-13 százalékkal vezetik a közvélemény-kutatásokat a nagykoalíció másik tagja, a szociáldemokraták előtt.

„A 2008-as pénzügyi válság után Merkel képes volt olyan képet kialakítani magáról, mint aki kiválóan bánik a gazdasági és társadalmi erőforrásokkal. Akármi történhet a gazdasággal, a hétköznapi életünket folytatni tudjuk. Ez sokaknak elég is, és mindegy, hogy egyébként nem értenek egyet Merkel bevándorlási politikájával” – mondta Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató cég vezetője.

A kancellár pártjának 36 százalék körüli várható eredménye a győzelem mellett azt jelenti, hogy egyedül nem fog tudni kormányt alakítani, a kérdés tehát a koalíciós partner. A kis pártok mind 10 százalék körül állnak, ezért több koalíciós forgatókönyv van. Annyi biztos csak, hogy az Alternatíva Németországnakkal (AfD) és a Baloldallal (Die Linke) senki sem szövetkezik

„Sok még az olyan szavazó, aki nem döntötte el, kire voksol. Ha megnézünk más választásokat Európában vagy akár azon kívül, láthatjuk, hogy ezek az emberek nagyon komolyan tudják befolyásolni az eredményt. Ezért nem dőlhetünk hátra, mindenkinek értésére kell adnunk, hogy a kereszténydemokratáknak nincs rejtegetnivalójuk” – kampányolt Merkel

Németországi szakértők szerint egyértelmű, hogy a CDU–CSU azzal lép koalícióra, akivel a legstabilabban tud majd kormányozni. Ez négy pártot is jelenthet. A szociáldemokratáknál sokan remélik, hogy folytatódhat a nagykoalíció.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!