2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Utoljára 1989-ben történt ilyen

2015. október 7., szerda 20:09, frissítve: csütörtök 09:02

Eljárt az idő a dublini szabályok fölött – jelentette ki Angela Merkel az Európai Parlament plenáris ülésén mondott beszédében, utalva arra az uniós egyezményre, amely a migránsok visszaküldését írja elő az első fogadó országba. A német kancellár a francia elnökkel, Francois Hollande-dal együtt szólalt fel az uniós törvényhozásban. A német kancellár szerint Európa csak együtt tudja megoldani a menekültválságot, és úgy vélte, a menedékkérőkre emberekként és nem arctalan tömegként kell tekinteni.

25 éve szólalt fel utoljára német és francia vezető együtt az Európai Parlamentben. Hollande arról beszélt, hogy Európának segítséget kell nyújtania a menekülttáborokban élőknek, és a menekültáradat által legsúlyosabban érintett balkáni és uniós országoknak egyaránt. A francia államfő a schengeni határok őrizetének megerősítése mellett érvelt, és óva intett attól, hogy a tagállamok külön utas megoldást próbáljanak találni a migránsválságra.

„Ha kizárólag a nemzetállami érdekekre koncentrálunk, az hanyatláshoz vezet. Veszélyes dolog elvenni a reményt az emberektől, az együtt építés helyett egymás ellen fordulni, jövőkép nélkül. Meggyőződésem, hogy ezekkel a kihívásokkal szembesülve előre kell haladnunk, mert ha nem tesszük, akkor az az európai projekt végét jelentheti” – fogalmazott a francia elnök.

A német kancellár szerint az Európai Uniónak több erőforrást kellene fordítania a menekülthullámot kiváltó konfliktusok megoldására. A szíriai polgárháború politikai rendezésében például nagyobb szerepet kellene vállalnia az uniós diplomáciának. Angela Merkel úgy látja, a már befogadott menekültek integrálása csak európai összefogással lehetséges.

„Azt az óriási kihívást, amit a menekültek integrációja jelent, csak együtt leszünk képesek leküzdeni. Rengeteg olyan ember érkezik ide, aki szeretne beilleszkedni a társadalmainkba, ez azt jelenti, hogy nekünk be kell tartatnunk a szabályainkat, a menekülteknek pedig meg kell tanulniuk az adott nyelvet. Kötelességünk kiállni ezek mellett az emberek mellett, akik szükségből jönnek ide. Emberekként kell tekintenünk rájuk, nem névtelen tömegként, függetlenül attól, hogy jogosultak-e a menekültstátuszra” – jelentette ki a német kancellár.

Németországban egyre csökken a támogatottsága Merkel menekültpolitikájának. Kisebb közfelháborodást okozott, amikor a német közszolgálati televízió egy szatirikus műsorában fejkendővel ábrázolta a kancellárt. A kancellár pártjának 34 politikusa nyílt levélben követelt szigorúbb intézkedéseket, és a felmérések szerint már a német közvélemény is megfordult menekültügyben. A napokban kiszivárgott hivatalos jelentés szerint Berlin idén másfél millió migráns érkezésére számít.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!