2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Merkel behúzza a választásokat

2017. szeptember 17., vasárnap 21:59, frissítve: hétfő 10:22

Angela Merkel marad az úr Berlinben a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint. A jövő vasárnapi választás tétje, hogy a kancellár kikkel osztozik a hatalmon. A szabaddemokraták, akik 2014-ben kiestek a parlamentből, visszatérhetnek a nagypolitikába.

Saját választókerületében fütyülték ki egy hete Angela Merkelt a radikális jobboldal hívei. Az Alternatíva Németországnak párt népszerűbb az egykori keletnémet tartományban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, mint a kancellár Kereszténydemokrata Uniója. A bevándorlást ellenző radikálisok rendszeresen megzavarják Merkel kampányrendezvényeit, mégsem tudták felidegesíteni és hibára kényszeríteni a kancellárt.

A CDU és bajor szövetségese, a CSU a szavazatok 36 százalékára számíthat jövő vasárnap a szövetségi választáson. A keresztény pártok fölénye jelentős a szociáldemokratákkal szemben, de az önálló kormányalakításhoz nem elég. A néhány éve alapított Alternatíva Németországnak a mérések szerint a harmadik helyen is végezhet.

„Különleges helyzet, hogy egy erős, népszerű kancellár áll szemben egy gyengécske baloldali kihívóval, így a győzelme biztosnak tűnik. Viszont a hagyományos kis pártok, a zöldek, liberálisok, a szélsőbal és a szélsőjobb gyakorlatilag fej fej mellett állnak a harmadik-hatodik helyeken, és a kormánykoalíciót ők határozhatják meg” – vélte egy német politikai szakértő szakértő, Manfred Guellner.

A kis pártok akkor nem lesznek királycsinálók, ha marad a kereszténydemokraták és a szocdemek nagykoalíciója. Csakhogy Merkel szigorítana a bevándorláson. Baloldali ellenfele, Martin Schulz viszont felfüggesztené Magyarország uniós tagságát, ha az Orbán-kormány nem tesz eleget a kvótaperben az Európai Bíróság döntésének. Angela Merkel beérné az uniós támogatások befagyasztásával.

„Az alkotmányunk legelső cikkelye azzal foglalkozik, hogy minden embert ugyanazok az elidegeníthetetlen jogok illetnek meg. Nincs jogunk különbséget tenni az emberek között a származásuk miatt. Nem engedhetünk abból, hogy ennek egész Európában így kell lennie” – mondta a kancellár egy ifjúsági fórumon.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble Merkelnél is engedékenyebb, ő diplomáciai eszközökkel sajtolná ki Orbán Viktorból a menekültek befogadását.

Merkel az egyre liberálisabb szociáldemokraták helyett választhatja az egyre konzervatívabb szabaddemokratákat, akikkel egy ciklust már kormányzott együtt. Szóba jöhetnek a zöldek is.

„Eljött az idő, hogy a kis pártok is meghatározók legyenek a köztársaság működésében. A nagy pártok a status quo fenntartásában érdekeltek, valódi változást csak a kis pártok szeretnének. A koalíciós tárgyalásokon derül ki, hogy ki milyen változást hozhat” – jelentette ki a zöldek török származású kancellárjelöltje, Cem Özdemir.

Az Alternatíva Németországért párttal és a szélsőbaloldallal senki nem lépne koalícióra, igaz, ilyesmire ők sem hajlandók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!