2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Mélyreható vizsgálat jön Paks ügyében

2015. november 23., hétfő 13:33, frissítve: hétfő 17:12

Újabb uniós eljárás indult a paksi atomerőmű bővítése miatt. Brüsszel azt vizsgálja, tiltott állami támogatásnak minősül-e az, hogy az orosz hitelt a költségvetésből fizeti vissza Magyarország. A kormány szerint a beruházásnak nincs alternatívája, és minden szempontból meg fog felelni Brüsszel elvárásainak.

Néhány napon belül a második uniós eljárás indult a paksi atomerőmű bővítése miatt. Brüsszel ezúttal arra kíváncsi: tiltott állami támogatásnak minősül-e az, hogy az orosz hitelt a költségvetésből fizeti vissza Magyarország. Ha igen, akkor vizsgálni fogja azt is, hogy az államilag finanszírozott beruházás torzítja-e a versenyt a magyar energiapiacon.

„A múlt héten bejelentett kötelezettségszegési eljárás és a most bejelentett mélyreható vizsgálat össze is függenek egymással, amennyiben a kötelezettségszegési eljárás miatt az állami támogatás jóváhagyása is bukhat, tehát gyakorlatilag azt állíthatjuk, hogy figyelembe véve az uniós jogszabályi kereteket: a paksi bővítés abban a formában, ahogy a kormány eltervezte, azzal a finanszírozási konstrukcióval és nemzetközi tender kiírása nélkül nem lesz megvalósítható” – hívta fel a figyelmet Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

Az LMP az uniós eljárások végéig leállíttatná a beruházás előkészületeit, ellenkező esetben akár bíróságra vinné az ügyet az ellenzéki párt. Szél Bernadett emlékeztetett arra, hogy a kötelezettségszegési eljárás mellett a Környezetvédelmi Főigazgatóság is vizsgálódik a környezeti információk titkosítása miatt.

„Egy olyan előkészítés zajlik Pakson, amelynek az EU egyetlen lényeges pontját sem hagyta jóvá. Úgyhogy a Lehet Más a Politika követeli a 100 milliárdos kiadásokat jelentő előkészületeknek az azonnali leállítását az uniós eljárások végezetéig, ellenkező esetben pedig megfontoljuk azt, hogy feljelentést fogunk tenni költségvetési csalás és államigazgatási jogkörben okozott károkozás miatt” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Szél Bernadett a parlamentben napirend előtt arról kérdezte a kancelláriaminisztert, hozzányúltak-e már az orosz hitelhez. „Pocsékba fog menni sok milliárd forint, amit már most költenek, mert azért én emlékeztetném önt arra, hogy 28 milliárd már most szerepel a költségvetésben, jövőre 113 milliárdot tettek be” – hangsúlyozta.

„Szeretném megnyugtatni az Országgyűlést, Paks megy előre!” – Lázár János emlékeztetett rá, hogy belátható távolságba került a 12 milliárd euró elköltése, és a bizottság törekszik olyan szempontok érvényesítésére, amelyek egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak minden európai nagyvállalat számára.

„Az a nagy felelősség, ami a hitel visszafizetéséért terhelné a kormányzatot, önöket még nem fenyegeti. Tehát egyelőre még nem kell azon gondolkodnia, hogy önök hogyan fogják a hitel visszafizetését megszervezni. Természetesen a projektből. Hitel lehívására egy... nem került sor, egyetlen egy forint lehívása nem történt meg, szeretném önnek jelezni” – így Lázár János.

A kormány honlapján megjelent közleményben az áll: az eljárásban bizonyítani fogják, hogy a beruházás nem tartalmaz tiltott állami támogatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!