2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Megúszta a merényletet a palesztin miniszterelnök

Hír TV

2018. március 13., kedd 15:19, frissítve: kedd 16:30

Merényletet kíséreltek meg a Gázai övezetbe látogató palesztin miniszterelnök ellen – Rami Hamdallah nem sebesült meg a támadásban. A kormányfő a két palesztin frakció, a Fatah és a Hamász közötti megbékélési egyezmény betartása miatt látogatott az övezetbe.

A Hamász által irányított területre érkező miniszterelnököt, a rivális Fatah politikusát pokolgép várta a határátkelő után. Az útszélre telepített bombát akkor hozták működésbe, amikor a vezető autókonvoja elhaladt mellette. A merényletkísérletet Rámi Hamdalláh sértetlenül megúszta, öt testőre viszont könnyebben megsebesült.

Beszéltem Mahmúd Abbász elnökkel, jeleztem neki, mi történt. Három autónk megrongálódott. De mindenkit biztosíthatok, folytatni fogjuk a találkozókat, hogy a keserű megosztottságot felszámoljuk. Vissza fogok jönni Gázába – jelentette ki Hamdalláh.

A két szemben álló palesztin frakció között tavaly megbékélési folyamat indult el, az egyezség értelmében felszámolják a két palesztin terület kormányzati különállását, és a Palesztin Hatóság – Ciszjordánia után – a Gázai övezetre is kiterjeszti ellenőrzését.

Mahmúd Abbász dühösen fogadta a merényletkísérlet hírét, és azonnal a Hamászt gyanúsította. A radikális palesztin párt viszont a megszálló Izrael ügynökeit látja a merénylet mögött.

A Hamász elítéli a konvoj elleni támadást. Aki elkövette, az a gázai biztonságot támadta meg, és alá akarja ásni a két frakció kibékülését, a palesztin egység megteremtését –nyilatkozta a Hamász szóvivője, Favzi Barhúm.

A két frakció közötti egy évtizedes, véres vitát rövidre zárhatja, hogy az új diplomáciai fejlemények kényszerítőleg hatnak a megbékélésükre, a közös palesztin álláspont kialakítására. Donald Trump amerikai elnök ugyanis decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ezzel még távolabbra került a palesztinok reménye az önálló palesztin állam létrehozására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!