2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Megtámadná az USA-t Észak-Korea

2017. augusztus 9., szerda 08:09, frissítve: szerda 12:22

Komolyan mérlegeli Észak-Korea, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetre. Ezen a szigeten az amerikai haderőnek létesítményei vannak. Az amerikai elnök ultimátumot adott Phenjannak.

A New Jersey-ben lévő golfklubjában szabadságát töltő Donald Trump sajtótájékoztatón reagált az amerikai hírszerzés által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésre. Ebben az áll, hogy Phenjan olyan kisméretű nukleáris robbanófejet fejlesztett ki, amelyet rakétára illeszthet. Az amerikai elnök ultimátumot adott a kommunista országnak.

„Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat. Úgy játszik a tűzzel, hogy ilyet még a világ még nem látott. A szokásosnál is sokkal fenyegetőbben viselkedik. Őszintén mondom: tűzzel, haraggal és erővel fogják magukat szembetalálni, olyannal, amilyet még nem látott a világ” – mondta Donald Trump.

Nem maradt adós a kommunista hadiállam a reakcióval.

„A Koreai Néphadsereg stratégiai egysége gondosan vizsgálja azt a műveleti tervet, amely közép- és nagy hatótávolságú stratégiai ballisztikus rakéta kilövését irányozza elő Guam térségében annak érdekében, hogy megállt parancsoljunk a fontos amerikai katonai bázisokat Guamon, ide értve az Anderson légierőbázist is” – hangzott a válasz.

A guami kormányzó azonban nem veszi fenyegetésnek az észak-koreai figyelmeztetést.

„Szeretném emlékeztetni a médiát, hogy Guam amerikai föld, kétszázezer amerikai él Guamon és a Mariana-szigeteken. Nem csupán katonai installáció vagyunk. Ezek ismeretében mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy mindenre fel vagyunk készülve” – nyilatkozta Eddie Calvo.

A dél-koreai egyesítési miniszter szerint a kommunista ország fenyegetése nem tesz jót a két Korea kapcsolatának. „A hadseregünk felkészült mindenféle helyzetre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióit maradéktalanul és azonnal végre kell hajtani” – fogalmazott Baik Tehjun.

Japán egyértelműen kiáll az USA mellett.

„Az Egyesült Államok azt közölte, hogy minden eshetőséget számba vesz. A japán kormány támogatja ezt a nézetet” – mondta Szuga Josihide kormányszóvivő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt szombaton fogadott el újabb, szigorú gazdasági büntető intézkedéseket Észak-Koreával szemben nukleáris és rakétaprogramja miatt. Ez volt a nyolcadik ilyen határozat 2006 óta. Kína is egyértelműen kiállt a döntés mellett. Az észak-koreai külügyi minisztérium koholmánynak nevezte az ENSZ-határozatot, és azzal vádolta meg a szervezetet, hogy visszaélt hatalmával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!