2024. 07. 06. Szombat Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Szerelmes biciklisták

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szerelmes biciklisták 22:15

Külföld

Megszületett a megállapodás az uniós csúcsvezetők személyéről + videó

Megszületett éjjel a megállapodás az uniós csúcsvezetők személyéről. Az Európai Bizottság élére ismét a néppárti Ursula von der Leyen kerül, az Európai Tanácsot a szocialista Antonio Costa fogja vezetni, míg az Unió külügyi főképviselője a liberális Kaja Kalas lesz.

  • Megszületett a megállapodás az uniós csúcsvezetők személyéről + videó

Éjszakába nyúló tárgyalás várt a miniszterelnökökre és az államfőkre az uniós csúcson, ahol többek között Európa védelmi politikája, Ukrajna támogatása, a közel-keleti rendezés kérdése és a migráció volt a téma. De emellett döntöttek az uniós csúcsvezetők személyéről is, akikről hat tagállami vezető már háttéralkut kötött, de a tanácsnak még jóvá kellett hagynia azt.

A csúcstalálkozó előtt, csütörtök délután a magyar miniszterelnök azt mondta, az európai választókat becsapták, a Néppárt megkötötte a hazugság koalícióját a baloldallal és a liberálisokkal. Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország nem támogatja a megállapodást, ami párt alapon, nem teljesítmény vagy programok alapján valósult meg. Orbán Viktor arról is beszélt: a magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén.

"Van egy megállapodás, amit szégyenteljesnek kell, hogy minősítsek. A megállapodást párt alapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján, kifejezetten egy hatalmi osztozkodás valósult meg, amit három párt hajtott végre, a Néppárt, a szocialisták és a liberálisok.

Ez egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobb oldalra szavaztak és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni, de a Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra és így becsapták az európai választókat.

Ez a most létrejött koalíció a hazugságnak és a becsapásnak a pártkoalíciója, amely se az elmúlt 5 év rossz teljesítményét nem veszi figyelembe, se a következő szakaszról szóló programokról nem szól, csak a hatalmi osztozkodásról. Úgyhogy ez a helyzet, nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk. A bizottság elnökasszonyát meg azért sem tudjuk támogatni mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, párt alapon és politikai alapon használta és használja Magyarországgal szemben." – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel péntek hajnalban úgy nyilatkozott: a küldetés teljesítve, a tagországok vezetői végül megválasztották az Európai Tanács következő elnökét, megállapodtak az Európai Bizottság következő vezetőjéről, és kiválasztották az uniós főképviselőt a következő ötéves uniós ciklus idejére.

Valóban az látható, hogy az EU nem veszi figyelembe a választói akaratot

- erre hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ vezető elemzője Vezércikk című műsorunkban.

"Miközben van egy választói akarat, ami egyértelműen látszik a nagy tagországokban is, ezt semmibe veszik, tehát olyan, mintha nem is történt volna semmi, sőt, még rosszabb lesz a helyzet. Miközben Franciaországban épp a hétvégén ugye az első fordulót megtartják az előrehozott törvényhozási választásoknak, és ott egy nagy fordulat fog bekövetkezni. Erre sincsenek tekintettel, miközben az egyik legnagyobb tagállamban ilyen fordulat lesz, igaz, hogy a Macroné a külpolitika irányítása, tehát az Uniós ügyek is, de hát azért egy új kormány fog ott alakulni" – mondta Pindroch Tamás, majd hozzátette: miközben Európa tagállamainak többségét megrázta az EP-választások eredménye, az Unió vezetése ugyanúgy gondolkodik, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Véres lövöldözés történt Kentucky államban

Véres lövöldözés történt Kentucky államban

Az egyesült államokbeli Kentucky államban négy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek egy lövöldözésben szombaton hajnalban egy lakónegyedben, később maga a támadó is életét vesztette.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!