2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Megszorongathatják Trumpot Izraelben

2017. május 21., vasárnap 10:49, frissítve: vasárnap 13:31

Tánccal ünnepelte az amerikai elnök, hogy több száz milliárd dolláros fegyverüzletet kötött Szaúd-Arábiában. Donald Trump ma egy vallási fórumon vesz részt a közel-keleti országban, ahol az iszlamizmus megfékezéséről lesz szó. Ezután Izraelbe utazik, ahol kemény kritikákra számíthat, amiért izraeli ügynököket buktatott le az orosz külügyminiszter előtt.

Donald Trump és Rex Tillerson kardlóbálással és tánccal ünnepelte, hogy Szaúd-Arábia újra Amerika jó szövetségese lett. Amikor tavaly Barack Obama itt járt, nem fogadta a király, és a programját sem közvetítette a tévé. Donald Trumpnak viszont esze ágában sincs demokráciáról oktatni az arab olajnagyhatalmat. A szaúdiak cserébe első körben 110 milliárd dollárt csorgatnak vissza az olajbevételekből: amerikai fegyvereket vásárolnak.


Abdulaziz Yousuf politológus szerint Szaúd-Arábiának elsősorban az iráni nyitás szúrta a szemét, és ezért fordultak szembe Amerikával. Trump megszakította az amerikai külügy iránpártiságát, ezért újra barátnak számít Rijádban – mondja az elemző. 

Szaúd-Arábia az iszlám szélsőségesek bázisa, szinte minden radikális amerikai és európai mecset szaúdi pénzből működik. Az al-Kaida és az Iszlám Állam is rendelkezik szaúdi támogatókkal. Trump egy vallási szélsőségesek elleni fórumon is részt vesz.

Egy másik politológis, Salman Ansari ezzel kapcsolatban azt mondta, „Rijád nem csak Szaúd-Arábia, hanem az arab világ, sőt, a teljes muszlim világ fővárosa. A terrorizmus elleni háborút csak itt lehet megnyerni, ezért mindenki optimista. Bár vannak kétkedők, hogy mit tud mondani Trump az iszlámról Szaúd-Arábiában”. 

Trump kilenc napig van külföldön, közben az Egyesült Államokban három nyomozás zajlik ellene. A kongresszus, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda is vizsgálja az orosz kapcsolatait és az FBI igazgatójának leváltását is. Trump tagadja, hogy az orosz nyomozás miatt állította félre James Comey-t, de sajtóhírek szerint az elnök az oroszoknak azt mondta: minden könnyebb lesz, miután az izgága FBI-ost félreállították. Trump egyébként megpróbálta az igazságügyi miniszter helyettesére kenni Comey kirúgását, de kiderült a kongresszusi meghallgatáson, hogy a döntés az elnöké volt.

A republikánus képviselő, Darrell Issa nem hinné, hogy bárki a háttérből mozgatta volna a szálakat, de az biztos, hogy hosszú nyomozás lesz, ha utána akarnak járni annak, hogy az oroszok milyen mértékben avatkoztak bele a választásba.

A kampányfinisben Trump emberei tizennyolc alkalommal találkoztak az orosz nagykövettel. A kongresszus már azt is vizsgálja, hogy Trump lányának a férje lehetett a gazdasági kapcsolattartó. A demokraták alkotmányos felelősségre vonást kezdeményeznek Trump ellen.

Ezzel kapcsolatban a demokrata Al Green azt mondta: „ha valóban nem állhat a törvények fölött senki, akkor eljárást kell indítanunk”.

Az oroszbarátság beárnyékolja Trump következő látogatását is, hétfőn ugyanis már Izraelben lesz, és a zsidó állammal fagyos lett a viszony, miután felmerült, hogy Trump titkosszolgálati információkat osztott meg az orosz külügyminiszterrel, és így izraeli hírszerzőket buktatott le. Korábban Trump és az orosz külügyminiszter is tagadta a titkos információcserét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!