2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Megszavazták az előre hozott brit választást

,

2017. április 19., szerda 15:55, frissítve: szerda 18:41

A brit alsóház nagy többséggel támogatta az előre hozott választásról szóló javaslatot. Theresa May kormányfő ezzel a lépéssel szeretne biztos hátteret teremteni az Európai Unióból való kilépéshez. Kapóra jön neki, hogy az ellenzéki munkáspárt romokban van, a konzervatívok pedig fölényes győzelmet arathatnak a választásokon.

Szavazásra és vitára bocsátotta a brit parlament alsóháza Theresa May indítványát az előre hozott választásokról. „A beterjesztés a ház minden egyes tagját egyszerű és világos lehetőség elé állítja. Egy lehetőségre, hogy a választásokra szavazzanak, ami egy erős és stabil vezetést biztosít az országnak, a brexit idején és utána is. Mindannyiunknak helyesen kell cselekednünk, és meg kell szavaznunk a választásokat az országunk érdekében” – hangoztatta a brit miniszterelnök.

A Munkáspárt szerint június 8-án megbuktatható lesz a kormány. Jeremy Corbyn korábbi kijelentéseivel szembesítette a miniszterelnököt. „Üdvözöljük a választások lehetőségét, mert az megadja a lehetőséget a brit népnek, hogy egy munkáspárti kormányra szavazzon, egy olyan kormányra, ami a többség érdekeit helyezi előtérbe. A miniszterelnök azt mondja, hogy csak most és hirtelen határozott a választások kiírásáról. Négy héttel ezelőtt a miniszterelnök szóvivője azt mondta: nem lesznek előre hozott választások. Hogy bízhat meg bármilyen szavazó is abban, amit a miniszterelnök mond?” – fogalmazott a Munkáspárt elnöke.

A Skót Nemzeti Párt képviselői azt kérték számon a miniszterelnökön, hogy nem engedélyezi a második skót függetlenségi szavazást.

A kormányfő indítványára 522-en, ellene 13-an voksoltak.

Az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Theresa Mayjel. Jean-Claude Juncker abban állapodott meg a brit miniszterelnökkel, hogy a brexitet előirányzó ötvenedik cikkelyről csak a június 8-i választások után kezdődnek meg a tárgyalások.

Theresa May azt reméli, hogy a Konzervatív Párt támogatottsága nő, így a kormány a jelenleginél erősebb felhatalmazással tárgyalhat az Európai Unióval a brexit részleteiről. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!