2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Megrohamozták a boltokat – nem lesz valutakorlátozás

Egyelőre nem vezet be valutakorlátozást Oroszország a rubelválság miatt. Ehelyett még jobban összehangolja politikáját az orosz jegybankkal, és támogatja a bankszektor zavartalan működését. A rubel gyengülése miatt az emberek ellepték az üzleteket, az importárukat vásárolják fel.

A lakosság már az államcsődre készül Oroszországban: a vevők ellepték az egyik moszkvai elektronikai üzletet is, miután kedden soha nem látott mértékben gyengült az orosz fizetőeszköz a dollárral szemben. Attól tartanak, hogy emiatt hamarosan még jobban drágulnak az importtermékek, például a tévék és a mobiltelefonok. Az egyik szupermarketben pedig a kávét és a teát vásárolták fel.

A félelmek jogosságát jelzi, hogy az Apple november végén már 20 százalékkal emelte árait az orosz piacon. Szerdán pedig azt is bejelentette, hogy leállítja termékeinek internetes értékesítését Oroszországban a válság miatt. Néhány moszkvai luxusüzlet pedig már ki sem nyitott szerdán: az extrém rubelgyengülés miatt ugyanis újra kell árazni a termékeket. Bár a pánik szerdán némileg mérséklődött, a rubel árfolyama továbbra is nagy kilengéseket mutat az euróval és a dollárral szemben egyaránt.

Az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev az exportáló nagy cégek vezetőivel, valamint a jegybank elnökével tartott válságtanácskozást. A kormány valutakorlátozásokat egyelőre nem vezet be, viszont a jövőben jobban összehangolják majd a gazdasági lépéseket a jegybankkal, amely csak kedden mintegy kétmilliárd dollárt költött a rubel védelmére. Ezenkívül mindent megtesznek a bankrendszer zavartalan működése érdekében.

Medvegyev elismerte: a mostani helyzet a gazdaságnak és a lakosságnak egyaránt káros. „Azok a számok, amiket az elmúlt napokban láttunk, nem a valóságot tükrözik. Túlságosan elhagyták azt a zónát, amely normális az emberek és a gazdaság számára. És ebben az érzelmek is szerepet játszottak” – fogalmazott az orosz miniszterelnök.

Spekulációra gyanakszanak

Az orosz pénzügyminiszter spekulációra gyanakszik, szerinte a rubel árfolyama nem az orosz gazdaság állapotát tükrözi. A brutális rubelgyengülés egyrészt az olajár drasztikus gyengülésére, a fokozódó tőkekivonásra, illetve a Moszkvával szembeni nyugati szankciókra vezethető vissza. Ezt szigoríthatja tovább az Egyesült Államok. Az amerikai elnök a hét végéig aláírja a kongresszus által elfogadott törvényt, amely újabb gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen: például az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom energetikai nagyvállalatra is. „Ha én lennék Putyin elnök gazdasági tanácsadó testületének a vezetője, nagyon aggódnék. A gazdaságpolitikájuk nagyon nehéz helyzetben van” – szögezte le Jason Furman, az Obama-kormány gazdasági tanácsadóinak vezetője.

Szakértők szerint a gazdasági lépések nem lesznek elegendők a válság megoldásához, Moszkvának külpolitikáján is enyhíteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!