2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rohamrendőrök biztosítják a menekülttábor felszámolását

,

2016. május 24., kedd 11:44, frissítve: kedd 19:18

Rohamrendőrök százai biztosítják a menekülttábor felszámolását a görög–macedón határon. Idomeniben több mint nyolcezer migráns gyűlt össze, többségük Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezett.

Rendőrök kísérték a migránsokat szállító autóbuszokat a görög–macedón határon található Idomeniből a görög állam által működtetett táborokba. „Görögország nem jó, nincs pénz, nem jó az élelem. Nem jó. Németországba, Szerbiába mennénk, de itt nem jó” – mondta egy migráns.

Idomeniben több ezer migráns torlódott fel a macedón határ lezárása óta. Múlt héten egy vasúti kocsival át akarták törni a kerítést. Válaszul a görög kormány elrendelte az önkényesen létrehozott sátortábor felszámolását. „A pszichológusunk a múlt héten azt állapította meg, hogy egyre inkább növekedtek a menekültek aggodalmai, és fokozódott náluk a depresszió az őket körülvevő bizonytalanság miatt” – mondta Vicky Markolefa, az Orvosok Határok Nélkül szóvivője.

A görög vezetés a rendőrök bevetésétől eddig óvakodott, mert el akarta kerülni az összecsapásokat az egyenruhások és a migránsok között. „Reméljük, hogy a tábor kiürítése továbbra is békésen zajlik, és hogy az új szálláshely eleget tesz a humanitárius követelményeknek” – mondta Kiryn Lanning, a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság gyermekvédelmi koordinátora.

A macedónok márciusban zárták le határaikat, mire a migránsok blokád alá vették a Macedóniát a görög kikötővel, Szalonikivel összekötő nemzetközi vasútvonalat. „A vasút 66 napja van zárva. Egy nagy veszteség: elvesztettük az ügyfeleinket, a pénzünket és a hitelességünket. Remélem, hogy a vasút most megnyílik, és többet nem zárják le” – mondta az észak-görögországi fuvarozók képviselője.

A görögök a sínek mellett kerítést húznak, hogy elejét vegyék egy újabb vasúti blokádnak. A menekültek által hátrahagyott sátrakat pedig eldózerolják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!