2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Megnevezték a barcelonai fő gyanúsítottat

2017. augusztus 18., péntek 15:19, frissítve: péntek 18:00

Megnevezte a barcelonai merénylet fő gyanúsítottját a spanyol rendőrség. A marokkói származású Moussa Oukabir hajthatott a tömegbe a spanyol nagyváros legforgalmasabb sétálóutcájában. Bátyját és két társát már elfogta a rendőrség, a spanyol hatóságok szerint összesen tizenketten lehetnek tagjai a támadás mögött álló terrorista sejtnek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Közben tizennégyre nőtt a gázolásos merényletek halálos áldozatainak száma, és a sebesültek közül sokan továbbra is válságos állapotban vannak. Az áldozatokra egy perc néma főhajtással emlékeztek Barcelonában, ahol folyamatosan gyűlnek a gyertyák és virágok a tragédia helyszínén – de közben ismét megjelentek a turisták is a sugárúton.

Gyűlnek a virágok és a gyertyák a La Ramblán, Barcelona legforgalmasabb sétálóutcáján. A csütörtöki gázolásos merénylet áldozataira délben egy perc néma főhajtással emlékeztek. De közben ismét birtokba vették a sugárutat a turisták is.

„Csak kisétáltam ide reggel, hogy megnézzem, mi a helyzet. A családom egy apartmanban van. Azt akarták, hogy kijöjjek, és megnézzem, milyen a hangulat, hogyan érzik magukat az emberek, és úgy tűnik, a város kezd kilábalni a hatalmas sokkból” – mondta egy angol turista.

A járókelőktől a rendőrség azt kérte, csak gyalogosan közelítsék meg az utcát, és ne hozzanak magukkal nagy táskákat, hátizsákokat. Akinél mégis volt ilyesmi, azt megállították a rendőrök, és átvizsgálták a csomagját.

Csütörtök délután egy kisteherautóval rendeztek itt vérfürdőt, a tömegbe hajtva, sokakat halálra gázolva és több mint 100 embert megsebesítve. Egy, a helyszínen tartózkodó magyar szerint a hatóságok gyorsan reagáltak. „Azonnal reagáltak a hatóságok, gyakorlatilag, ahogy mi már megláttuk az első Twitter-híreket, azzal egy időben megjelent a helikopter, illetve megtörtént a város teljes lezárása” – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó Csala Gábor.

A rendőrök már négy embert elfogtak, köztük a marokkói származású Driss Oukabirt, akinek a papírjait is megtalálták a gyilkos járműben. A férfi azt vallotta, nem ő vezette az autót, az iratait pedig az öccse lopta el. Most már ő, vagyis Moussa Oukabir az első számú gyanúsított. Az El Mundo című napilap értesülései szerint a 18 éves Oukabir korábban a hitetlenek, vagyis a nem muszlimok megölésével fenyegetőzött egy közösségi oldalon.

Később a közeli Cambrilsban is gázolásos merénylet történt, itt  hét embert ütöttek el egy furgonnal, majd felborultak. A rendőrök ezután végeztek az öt dzsihadistával. Mindannyian robbanóövet viseltek, de később kiderült, hogy nem voltak igaziak. Halálos áldozata ennek a merényletnek is volt. A spanyol hatóságok szerint összesen 12-en lehetnek tagjai a támadások mögött álló terrorista sejtnek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Jól szervezett terrortámadás volt

A Hír TV által megkérdezett nemzetbiztonsági szekértő szerint a korábbiakhoz képest jól szervezett akciót hajtottak végre a terroristák. Kis Benedek József szerint a spanyol hatóságok hiába reagáltak jól, nehéz kivédeni a hasonló támadásokat.

A merénylet után Áder János is együttérzéséről biztosította VI. Fülöp spanyol királyt és Spanyolország összes polgárát. Táviratban nyilvánított részvétet Orbán Viktor miniszterelnök a spanyol kormányfőnek, amelyben együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Bár a feltételezett elkövetők Európában születtek, Hollik István, a kereszténydemokrata párt képviselője is az európai migrációs politikát tartja felelősnek a történtekért. „Ha visszagondolunk arra, hogy néhány éve Európa a béke és a biztonság szigete volt, akkor nehezen hisszük el, hogy az elmúlt két évben mindez megtörténhetett Európában. Egymást érik a terrortámadások, csak hogy a legjelentősebbeket említsem: itt van Barcelona, London, Párizs, Berlin, Nizza, Manchester, Brüsszel, Köln” – sorolta Hollik István országgyűlési képviselő.

Merkel: Nyugat-Európa elfogadó marad

Franciaország közben úgy döntött, szigorít a biztonsági ellenőrzésen a Spanyolországgal közös határszakaszon. Barcelona a francia határtól mindössze 160 kilométerre fekszik. A támadást a világ vezető politikusai egy emberként ítélték el. Az őszi választásokra készülő Angela Merkel német kancellár leszögezte: a terroristák nem fogják elérni a céljukat, Nyugat-Európa nyitott és elfogadó marad.

A cambrilsi támadás egyik áldozata a tizennegyedik halott – a legfrissebbek 15 órakor:

Moussa Oukabir lehetett az elkövető – a legfrissebbek 12 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!