2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Meglepődtek a magyar döntésen

2016. február 26., péntek 18:06, frissítve: péntek 18:06

Az Európai Parlament baloldali pártjai szerint olyan kérdésben akar népszavazást tartani a magyar kormány, amelyről már kötelező érvényű és végrehajtható uniós döntés született. Ugyanakkor a tervezett népszavazási kérdésben olyan kifejezés szerepel, amelyet az EU-s jog nem ismer.

Az Európai Parlament elnöke a Népszabadságnak adott nyilatkozatában azt mondta, a kezdeményezés bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak, és nem a források vagy a kapacitás hiánya indokolja. Martin Schulz emlékeztetett arra, hogy eddig egyetlen döntés született a menekültek kötelező letelepítéséről, ennek értelmében Magyarországnak 1294 személyről kellene gondoskodnia.

Az Európai Parlament baloldali pártjai értetlenül állnak a magyar kormány kezdeményezése előtt. „Nagyon meglepett a javaslat, mert azt javasolja, hogy arról legyen népszavazás, hogy törvénybe iktassanak-e egy EU-s jogot Magyarországon. Több millió fajta EU-s törvény lépett már hatályba Magyarországon, amikről soha nem rendeztek népszavazást, akkor most miért épp erről? És nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy a magyar alkotmány alapján ez szabályos lenne” – mondta Ska Keller, az Európai Zöldek alelnöke.

A Hír Televíziónak eljuttatott közleményében Sophie in’t Veld, a Liberálisok frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-s jogszabályok minden tagállamra kötelezőek, megsértésük pedig uniós eljárást von maga után.

Az Európai Bizottság továbbra is hivatalos tájékoztatásra vár a magyar kormánytól. Az Orbán Viktor által ismertetett kérdésben szereplő betelepítés kifejezés ugyanis nem létezik az uniós terminológiában, mert az EU-n belül lévők áthelyezési, az unión kívüliek pedig áttelepítési eljáráson esnek át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!