2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Megkezdték a calais-i migránstábor felszámolását

,

2016. október 24., hétfő 11:59, frissítve: hétfő 12:57

A dzsungelnek is nevezett sátortáborban több ezer afrikai és közel-keleti migráns tartózkodik.

A menedékkérők, csomagjaikkal kora reggel óta egy nagy hangár előtt gyülekeznek, ahonnan buszokkal szállítják át őket az ország különböző pontjain kialakított átmeneti befogadóközpontokba. Az első napon 2400 embernek el kell hagynia a telepet.

Toytoy-wcket gyújtottak fel a migránsok vasárnap este a calais-i dzsungelben. Így tiltakoztak az illegális menekülttábor felszámolása ellen. A francia rohamrendőröket pedig kövekkel dobálták meg. Az egyenruhások könnygázzal válaszoltak a tüntetőknek.

A francia hatóságok 2 hete engedélyezték tábor megszüntetését, a kiürítést pedig hétfő kora reggel kezdték meg, a menedékkérők a kijelölt helyen gyülekeztek.

„Egész Európa ugyan az, de ez az ország problémás. Most egy nagyvárosba megyek. Ha lesz jó ház, iskola, akkor nem lesz probléma. Ha nem adják meg, akkor itt hagyom ezt az országot” – mondta egy szudáni menekült.

A hétvégén hivatalos becslések szerint 6400-an tartózkodtak itt. Főként szudáni, eritreai és afgán állampolgár. Őket buszokkal szállítják át Franciaország más részeibe, több száz átmeneti befogadó központban várják őket. Itt menedékkérelmet nyújthatnak be, aki nem él ezzel a lehetőséggel, kiutasíthatják Franciaországból. A gyerekeket átmenetileg konténerlakásokban helyezik el a tábor területén.

Egy afgán menekült azt mondta, nem akar elmenni, a hatósági intézkedés ellenére sem. De egy másik szudáni menekült is azt ígéri, hogy a kiürítés után maradni akar, mert innen akar tovább utazni.

„Hontalan vagyok, de nem reményvesztett. Tudom, mit csinálok. Tudom, hogy egy nap Kanadába megyek” – mondta egy másik szudáni menekült, Ibrahim.

A francia belügyminisztériumi szóbivő szerint nem akarnak erőt alkalmazni velük szemben, csak ha kell.

„Megelőző intézkedéseket rendeltünk el. Nagyszámú rendőrt és csendőrt mobilizáltunk, nem a kiürítésben segítenek, hanem a terület biztosításában” – nyilatkozta Pierre-Henry Brandet.

A tervek szerint holnap kezdik meg a sátrak felszámolását, ami várhatóan 3 napig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!