2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Megkezdődött az ISIS utolsó fellegvárának ostroma

Megkezdték a támadást a kurd egységek a kelet-szíriai Baghúz ellen, amely az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő utolsó település az országban. A hadsereg szerint a településen egyetlen civil sem maradt. A kimenekülő lakosok ugyanakkor arról számoltak be, hogy sok külföldi dzsihadista van a várost védők között.

  • Megkezdődött az ISIS utolsó fellegvárának ostroma

Oroszországból jöttem - mondta az Iszlám Állam egy feltételezett harcosa, akit a kurd erők fogtak el Baghúz mellett. A férfiak fegyvertelenek voltak, a családjaikkal együtt menekültek ki a terrorszervezet uralma alatt álló utolsó szír településről, amelyet már teljesen körbe zártak. A milicisták azt mondták, azért jöttek, hogy megadják magukat.

Menekültek is érkeznek még a városból, sokan teljesen legyengülve, betegen és éhesen. A kurd erők információi szerint már minden civil elhagyta a várost, így elindíthatják a támadást.

Erőink megkezdték az előrenyomulást, és tűzharcba bocsátkoztak az ellenséggel. Amennyiben civilekkel találkozunk, akkor igyekszünk kimenekíteni őket a harcmezőről - mondta a helyszínen harcoló kurd erők szóvivője, Muszafa Báli.

Baghúz eleste mérföldkőnek számítana az Iszlám Állam ellen tartó több éves harcban. Ezzel ugyanis valóban megszűnne a kalifátus, amelynek területe egykor Irak és Szíria tartományaira terjedt ki. Irak megerősítette a határ védelmét, nehogy az érkezők közé vegyülve fegyveresek szivároghassanak be és újraszervezzék a dzsihádista terrorcsoportot.

Erre szakértők szerint komoly esély van, Irak Szíriával határos területe ugyanis az utóbbi években a dzsihádisták hátországa volt. Itt gyűltek össze a világ minden tájáról az Iszlám Állam hívei, erről a baghúznál harcoló kurd erők is meggyőződhettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!